SIMBA platformsprojekt om udv. og demo. af små brændselscelleanlæg.

Formålet med projektet (SIMBA) er at fremskynde volumen produktion af små miljøvenlige og energieffektive stationære brændselsceller (FC) systemer. Med hjælp fra reformatoren SIMBA FC platformen vil blive udviklet for naturgas, flydende gas (LPG) og methanol med en output kapacitet omkring 2 kWel.

Projektbeskrivelse

Formålet med SIMBA-projektet er at fremskynde volumen produktionen af de små miljøvenlige og energieffektive stationære brændselscellesystemer med reformer. Gennem udvikling af fælles platform for tre anvendelser, vil produktionsvolumen til disse tre tidlige markeder vil blive brugt til en hurtigere reduktion af omkostningerne. Tre af de tidlige og væsentligste markeder for kommerciel anvendelse af brændselsceller (FC) er: Mikrokraftvarme (µCHP), ”Home Generator” (HomeGen) og hjælpegenerator (Sup). Det overordnede formål med projektet er at udvikle, demonstrer og validere en samlet platform for de tre forskellige anvendelser. En fælles platform giver store fordele i forbindelse med udvikling og produktion, og danner basis for kost reduktioner og forøget konkurrencedygtighed, som skal lede til vækst og arbejdspladser i Danmark. Desuden vil SIMBA medvirke til at opnå de energipolitiske mål om CO2 reduktion. EUDP-ansøgningen vedrører medfinansiering af aktiviteter i Dantherm Power (DTP) samt udvalgte aktiviteter på Aarhus Universitet (AU) vedr. udvikling og demonstration af en fælles produktionsplatform dækkende de tre anvendelser. Et Sydafrikansk firma medfinansierer projektet, og vil sikre demonstration af HomeGen løsninger i sydafrika. µCHP produktet vil blive demonstreret i EU-projekterne ene.field. Planen er at opbygge og demonstrere en række enheder i EU, primært i Danmark, medfinansieret i EU. EUDP midler til SIMBA vil således blive gearet med investeringer fra Sydafrika og finansieringen fra EU projektet. De første aktiviteter vil fokusere på at skabe en system platform af komponenter (befugter, reformer, stak, inverter, konverter, mekanisk design etc.), der kan anvendes i alle tre forskellige produktsegmenter. En anden gruppe af opgaver, ledet af Au, vil fokusere på karakterisering og analyse af kvaliteten af forskellige stedet i verden samt udvikling af oprensningsprincipper og metoder. Desuden omfatter projektet aktiviteter, dedikeret til demonstration af de første HomeGen systemer i Sydafrika. Demonstrationen vil blive ledet af DTP i samarbejde med lokale partnere. Det overordnede mål er at sikre strømforsyning i små samfund uden tidligere el-tilslutning, ved anvendelse af brændselsceller (i første omgang Sydafrika, senere også i andre afrikanske lande samt udviklingslande såsom Indien og Kina).

Resultater

En ny generation mikro kraftvarme og supplerende power enhed i området 2 kW er blevet udviklet i projektet. Kritiske komponenter er blevet optimeret specielt med hensyn til brændsel- og vand behandling, hvilket er essentielt til at kunne garantere den korrekte drift af maskinerne. Yderligere blev der udviklet to platforme, hvor den ene arbejder med metanol og den anden med naturgas og flydende oliegas. Begge platforme er blevet demonstreret.

Key figures

Periode:
2013 - 2017
Bevillingsår:
2013
Egen finansiering:
11,99 mio.
Støttebeløb:
15,53 mio.
Støtteprocent:
45 %
Projektbudget:
34,72 mio.

Kategori

Program
EUDP
Fælles overordnet teknologiområde
Brint og brændselsceller
Projekttype
Udvikling
Journalnummer
64013-0140

Dokumenter

Deltagere

Ballard Europe (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
Ballard Europe 12.33 mio. 11.42 mio.
Aarhus Universitet 3.20 mio. 0.56 mio.