Nacelle baseret LIDAR til ydelsesverifikation

Projektet skulle udvikle og demonstrere en nacelle-baseret LIDAR teknologi til at teste og verificere effektkurver på vindmøller. Formålet med dette var, at skabe et alternativ til traditionelle meterologimaster, som er omkostningstunge og besværlige til effektkurve-målinger. Målet er bedre og billigere vindmøller.

Projektbeskrivelse

Formålet med projektet er at udvikle og kommercialisere en nacelle-baseret LIDAR teknologi til verifikation af effektkurver på vindmøller, således at dyre og besværlige meteorologimaster offshore og i komplekst terræn kan undgås. Der vil blive udviklet og demonstreret afprøvningsprocedurer, der vil vise at nacelle-baseret LIDAR er et fuldgyldigt og endda et bedre alternativ til traditionelle maste baserede effekt-kurve målinger. Afprøvning af vindmøller vil blive mere kost-effektive og nøjagtige, hvilket er et krav fra den danske vindenergi industri, og dette vil resultere i bedre og billigere vindmøller, og billigere elektricitet, hvilket igen øger vindenergis konkurrenceevne og reducerer CO2 emissioner. Målsætningerne vil delvis blive nået ved udvikling af LIDAR måle-procedurer på en vindmølle installeret på Høvsøre vindmølle prøvestationen i forbindelse med en meteorologi mast og en jord-baseret LIDAR, og delvis ved at demonstrere de udviklede procedurer på en offshore vindmølle, hvor resultaterne vil blive sammenlignet med en kommerciel tredje-parts standard effekt-kurve verifikation

Resultater

Projektets resultater består primært i, at der er udviklet en metode til at foretage effektkurvemålinger ved hjælp af LIDAR monteret på en vindmølles nacelle (maskinhus), samt at der er udviklet en kommerciel nacelle-LIDAR, som nu sælges på markedet. Metoden, som relaterer sig til den internationale standard IEC61400-12-1, erstatter en meteorologimast, som er et krav i standarden. Nacelle-baserede lidar til effektkurvemålinger er vigtige, især for offshore projekter, hvor opsætning af meteorologi master er ekstremt dyre. Projektet har stor betydning for vindenergi-branchens accept af lidar målinger.

Key figures

Periode:
2010 - 2013
Bevillingsår:
2009
Egen finansiering:
3,29 mio.
Støttebeløb:
2,85 mio.
Støtteprocent:
46 %
Projektbudget:
6,14 mio.

Kategori

Oprindelig title
Nacelle baseret LIDAR til ydelsesverifikation
Program
EUDP
Fælles overordnet teknologiområde
Vind
Projekttype
Forskning
Journalnummer
64009-0273

Dokumenter

Deltagere

Danmarks Tekniske Universitet (DTU) (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
Ørsted A/S 1.03 mio.
Leosphere (FR) 1.12 mio.
Danmarks Tekniske Universitet (DTU) 2.85 mio. 0.50 mio.
Siemens A/S 0.64 mio.

Kontakt

Kontakperson
Friis Pedersen, Troels
Adresse

Danmarks Tekniske Universitet. Risø Nationallaboratoriet for Bæredygtig Energi (Risø DTU). Afdelingen for Vindenergi
Frederiksborgvej 399, Bygning 118
DK-4000 Roskilde
www.risoe.dtu.dk
Friis Pedersen, Troels , 46775042, trpe@risoe.dtu.dk
Øvr. Partnere: Siemens Wind Power A/S; DONG Energy; Leosphere SAS