ZeroWastePreStudy

Formålet med projektet er at; 1. Udvikle, bygge og afprøve et kontrolsystem, der vil muliggøre fjernstyret drift- og overvågning af prototyper samt af det senere opskalteret anlæg. 2. Kortlægning af nationale slam-resurser samt analysere af den optimale slam til anvendelse til forgasning. 3. Analyser af vores forgasningsteknologi samt anvendelsesmuligheder i en international kontekst og vurdering af state of the art.

Projektbeskrivelse

En del af projektet er identifikation af parametre, der øger værdien af ​​biocharen og identificeringen af ​​parametre, der potentielt reducerer biocharens værdi. En allerede funktionel laboratorieprototype vil blive opgraderet i projektet med moderne avanceret systemstyring, hvilket muliggør en konstant og repeterbar processtrøm og stabile slutprodukter i form af biocharge og forgasningsgas. Et førende dansk universitet inden for kemi og WWTP vil karakterisere og validere den kombinerede 3-trins prototype laboratorieforgasser, hvilket muliggør procesforudsigelse og hurtig optimering af det senere op skalerede system.  En væsentlig del af projektet er kortlægning af tilgængelige slamressourcer fra de største, danske WWTP'er og kemisk analyse af det bedst egnede og tilgængelige slam til behandling gennem forgaseren. En førende dansk ekspert fra EA Energy Analyse (EA) vil hjælpe Biowaste2Gas (B2G) og Aarhus Universitet (AU) med at forstå den nyeste teknik med forgasseteknologi og dens anvendelse. Den ene WWTP'er er Fredericia Spildevand og Energi, da de er villige til at blive et demonstrationssted i en senere fuldskala-projektdemonstration. Den anden WWTP er Aalborg Øst, da de ejer et af 2 slamtørringssystemer i Danmark. De er villige til at bidrage med tørret slam og systemkendskab til tørringsprocessen.

Resultater

I projektet blev en prototype på en tre-trinsforgasser undersøgt med henblik på opskalering til et 100kW pilotanlæg.
Forgasseren kan konvertere rest- og affaldsprodukter, såsom spildevandsslam, til gas og biokoks, som kan udnyttes i hhv. energi- og landbrugssektoren.
Laboratoriemodellen er blevet udstyret med en enhed til regenerering af termisk energi for at reducere forbruget af elektrisk strøm. Der er udviklet et styringssystem, som er testet i en simulator for at verificere systemets drift.
Plantetilgængeligheden af fosforen i biokoksen er målt, og input til driftsparametre i koksreduktionszonen er dokumenteret. Kulstoffet og det plantetilgængelige fosfor i biokoksen afhænger begge af luftmængden tilført
koks i reduktionszonen. Biokoksen er undersøgt for tungmetaller, og tungmetallerne forbliver fortrinsvis i biokoksen, afhængigt af tungmetallets kogepunkt. Mikroplast og medicinrester fordamper under processen.


På sigt vil teknologien bidrage til reduceret anvendelse af fossil gas samt lagring af CO2 i biokul og øget genanvendelse af fosfor.

Key figures

Periode:
2020 - 2021
Bevillingsår:
2019
Egen finansiering:
0,72 mio.
Støttebeløb:
1,45 mio.
Støtteprocent:
67 %
Projektbudget:
2,17 mio.

Kategori

Program
EUDP
Fælles overordnet teknologiområde
Bio og affald
Journalnummer
64019-0586

Deltagere

Green Gas Combustion - Technology (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
Green Gas Combustion - Technology 0.79 mio. 0.53 mio.
Aarhus Universitet 0.43 mio. 0.05 mio.
EA ENERGIANALYSE A/S 0.22 mio. 0.15 mio.

Kontakt

Kontakperson
Anders Elkjær Tønnesen
Adresse

Rådmandsvej 8
8700 Horsens.
Tlf.: 24375063