WAKEBENCH3 - Benchmarking af vindmølleparkmodeller (IEA Task 31)

Formålet med projektet er at forbedre de modeller der bruges i forbindelse med simulering af vindmølleparker samt at etablere retningslinjer for hvordan de bedst anvendes. Desuden har projektet som mål at udvikle en ramme for verifikation og validering (V&V) samt for usikkerhedskvantificering. Disse mål vil blive opnået ved at deltage i tredje fase af IEA-Task 31 WAKEBENCH projektet.

Projektbeskrivelse

Formålet med denne ansøgning er at støtte DTU Vindergis deltagelse i IEA-Task 31: WAKEBENCH fase 3: International Vindmølleparkmodellering og Evalueringsramme. Det overordnede formål med IEA-Task 31 er at etablere et internationalt samarbejde om verificering og validering (V&V) og usikkerhedskvantificering (UQ) af slipstrømsmodeller ved at sammenligne modelresultater med højkvalitets målinger. Den nye fase involverer 10 lande fra hele verden og startede19 juni 2018. IEA-Task 31er et frugtbart forum at udveksle erfaringer og informationer fra igangværende forskningsprojekter og til at etablere konsensus om hvordan resultater skal behandles.

Resultater

Det overordnede formål med projektet var at forbedre de modeller, der bruges i forbindelse med simulering af vindmøllepark-flow, samt at etablere guidelines for hvordan disse modeller skal bruges. Desuden havde projektet som mål at udvikle et rammeværktøj for verificering og validering og usikkerhedskvantificering. I praksis er projektmålene opnået ved at sammenligne modelresultater med højkvalitetsmålinger. DTU har deltaget i adskillige sammenligningsstudier, som er beskrevet på projektets hjemmeside (https://thewindvaneblog.com/). De har dermed forbedret modellernes evne til at håndtere mere komplekse flowscenarier inklusiv interaktion mellem det atmosfæriske grænselag og komplekst terræn og/eller vegetation samt modellering af wakes under forskellig atmosfærisk stabilitet. Nogle af studierne er stadig i gang, mens resultaterne fra andre allerede er publiceret i artikler og er præsenteret ved diverse konferencer med deltagelse fra både industri og forskningsmiljøet. Ud over deltagelse i sammenligningsstudierne, har DTU også arbejdet på at forberede en ny benchmark case baseret på data fra Westermost Rough vindmølleparken (UK). En endelig benchmark case er endnu ikke blevet defineret, men DTU har formået at kvalificere data fra vindmølleparken og gemme det i en database og dermed gøre det let tilgængeligt. DTU planlægger at bruge databasen til at definere en ny højkvalitets benchmark case for en offshore vindmøllepark bestående af store vindmøller.

Key figures

Periode:
2020 - 2021
Bevillingsår:
2019
Egen finansiering:
0,29 mio.
Støttebeløb:
0,67 mio.
Støtteprocent:
70 %
Projektbudget:
0,96 mio.

Kategori

Program
EUDP
Fælles overordnet teknologiområde
Andet
Projekttype
IEA
Journalnummer
64019-0573

Dokumenter

Deltagere

Danmarks Tekniske Universitet (DTU) (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
Danmarks Tekniske Universitet (DTU) 0.67 mio. 0.29 mio.

Kontakt

Kontakperson
Niels Troldborg
Adresse

Frederiksborgvej 399
4000 Roskilde
+4545252525

Email
niet@dtu.dk