Videregående forståelse af pelletering

Afdelingen for Biosystemer

Projektet har uddybbet tidligere opnået viden, især om hvordan temperatur og tryk under produktionsprocessen og biomassens vandindhold påvirker pillekvaliteten og om biomassens mekaniske egenskaber. Den øgede forståelse skal afprøves gennem test af nye procedurer på et storskala anlæg, fx Køge Biopillefabrik.

Projektbeskrivelse

Anvendelse af biomasse til energiformål indgår som en markant satsning i kampen mod afhængigheden af fossile brændsler. En stor del af den anvendte biomasse presses til piller, hvilket muliggør en fleksibel og etfektiv udnyttelse af biomassen. Der er dog stadig store optimeringspotentialer i forbindelse med produktionen af brændselspiller, som kun kan udnyttes gennem en grundleeggende forståelse af pelleteringsprocessen. Projektet ligger i direkte forlængelse af EFP-projektet: Grundlæggende forstaelse af pelletering (33031-0037 EFP-2005) og vil derfor bygge videre pa den allerede etablerede viden. De områder, der er fundet særligt interessante under det forudgående projekt vil blive udforsket nærmere i det ansøgte projekt. Dette drejer sig blandt andet om hvordan procesparametrene (f.eks. temperatur og tryk) og materialeparametrene (f.eks. vandindhold) påvirker pillekvaliteten samt en videregående forståelse af den grundlæggende sammenhæng mellem strukturen af træ og halm og disse materialers mekaniske egenskaber. Dertil kommer praktiske aspekter som partikelstørrelser i forbindelse med afbrænding, støvdannelse under håndtering og energioptimering. Projektet er formuleret som et forskningsprojekt, der sigter mod en forståelse af de mekanismer og procesparametre, der bestemmer pelleteringsegenskaberne. Den viden der eksisterer indenfor træomradet er ikke tidligere blevet koblet sammen med fremstilling af biopiller, hvilket er nødvendigt for at forstå de komplekse mekanismer, der er i spil når træ og halm udsættes for højt tryk og temperatur. Demonstration vil indgå som en markant del af projektet. Den opbyggede viden vil blive brugt til at teste nye procedurer på storskalaanlæg og de teoretiske modeller vil blive sammenholdt med resultater fra storskalatest. Et vigtigt mål er at eftervise, at man ud fra laboratorietests kan forudsige hvordan et givent materiale vil opføre sig på et storskalaanleeg (f.eks. Køge Biopillefabrik)

Key figures

Periode:
2008 - 2011
Bevillingsår:
2007
Egen finansiering:
1,03 mio.
Støttebeløb:
3,13 mio.
Støtteprocent:
61 %
Projektbudget:
5,17 mio.

Kategori

Oprindelig title
Videregående forståelse af pelletering
Program
EFP
Fælles overordnet teknologiområde
Bio og affald
Journalnummer
33033-0227

Deltagere

Danmarks Tekniske Universitet (DTU) (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
Danmarks Tekniske Universitet (DTU) 2.21 mio.
Teknologisk Institut 0.53 mio. 0.23 mio.
Roskilde Universitet 0.39 mio.
Ørsted A/S 0.69 mio.
VATTENFALL A/S 0.11 mio.

Kontakt

Kontakperson
Henriksen, Ulrik
Adresse

Danmarks Tekniske Universitet. Risø Nationallaboratoriet for Bæredygtig Energi (Risø DTU). Afdelingen for Biosystemer
Frederiksborgvej 399, Postboks 49
DK-4000 Roskilde
www.risoe.dtu.dk
Henriksen, Ulrik , 46774123, ubhe@risoe.dtu.dk
Øvr. Partnere: Vattenfall A/S. Nordic Generation, Thermal Power; DONG Energy; Roskilde Universitetescenter. Institut for Natur, Systemer og Modeller; Teknologisk Institut. Center for fødevareteknologi; Teknologisk Institut. Center for Forbrændings- og Motor Teknik