Udvikling af kølerum drevet af vedvarende energi

Projektet har udviklet et system med en klynge af kølemøbler drevet af solenergi. Der blev udviklet et fleksibelt koncept, så solceller og et kombineret batteri- og islager sikrer kølelager, fryselager og indfrysningskapacitet for fødevarer m.m. Der er bygget et energiforsyningsanlæg med solcellepaneler, batterilager, inverter, styring og 3 kølemøbler. To kummefrysere er modificeret, så de kan styres som både kølere og frysere. Systemet er testet og fremvist for forskellige interessenter. Teknologisk Institut er ved at modificere konceptet til at køle/fryse PCM til at holde vaccine nedkølet i transportkasser i første omgang i Senegal.

Projektbeskrivelse
Projektet sigter på at udvikle og demonstrere en robust og universel løsning for etablering af kølerum i områder uden normal elforsyning. Ved at kombinere sol- og vindenergi med en effektiv kølekompressor vil projektet påvise, at det er muligt inden for fornuftige økonomiske rammer at producere en stand alone enhed, som for eksempel kan bruges til køling af fødevarer i de områder af verden, hvor elforsyningen er ustabil eller ikke eksisterende. De økonomiske tab som følge af, at fødevarer må kasseres, vil derfor kunne reduceres betragteligt. I Danmark vil en sådan enhed kunne bruges i forbindelse med udstillinger, festivaler, messer samt i kommercielle køretøjer som fiskebiler o.l., men det er først og fremmest eksportpotentialet, der lægges vægt på i projektet
Resultater

Projektet er med Energistyrelsens accept ændret, således der i stedet for et egentlig kølerum er udviklet et system med en klynge af kølemøbler drevet af solenergi. I løbet af projektet blev det afdækket, at der i USA og i Tyskland var arbejdet med kølerum drevet af vedvarende energi. Endvidere var det vanskeligt at finde en (dansk) producent af selve køleanlægget til et lille kølerum.

Efter diskussion med Danfoss og efter accept fra Energistyrelsen blev projektet drejet mod at arbejde med kølemøbler, og der blev fremskaffet kølemøbler fra danske producenter og disse blev styret som både fryserum og kølerum. Endvidere viste analyser, at man bør prioritere solceller frem for minivindmøller. Der blev hermed udviklet et meget fleksibelt koncept, så solceller og et kombineret batteri- og islager sikrer kølelager, fryselager og indfrysningskapacitet for fødevarer m.m. Der er bygget et energiforsyningsanlæg med solcellepaneler, batterilager, inverter, styring og 3 kølemøbler, som er en SolarChill-B-køler med islager (fremstillet af Vestfrost efter instruktion fra Teknologisk Institut) og 2 kummefrysere fra hhv. Frigor og Elcold.

De to kummefrysere er modificeret, således de kan styres som både kølere og frysere, og det giver en stor fleksibilitet. Der er foretages forskellige test af systemet i sensommeren og efteråret 2010, og systemet er fremvist for forskellige interessenter, herunder den amerikanske hjælpeorganisation PATH. Teknologisk Institut er i samarbejde med PATH ved at modificere konceptet til at køle/fryse PCM til at holde vaccine nedkølet i transportkasser i første omgang i Senegal. Teknologisk Institut er ligeledes i samarbejde med Karise Kleinsmedie ved at udvikle en mælkekøler drevet af solenergi. Der er i projektet skrevet et paper og lavet en præsentation til en kølekonference i Sydney i april 2010. Det planlægges at skrive endnu et paper om hele konceptet

Key figures

Periode:
2008 - 2010
Bevillingsår:
2007
Egen finansiering:
0,45 mio.
Støttebeløb:
0,88 mio.
Støtteprocent:
67 %
Projektbudget:
1,33 mio.

Kategori

Oprindelig title
Udvikling af kølerum drevet af vedvarende energi
Program
EFP
Fælles overordnet teknologiområde
Energieffektivitet
Projekttype
Udvikling
Journalnummer
33033-0297

Deltagere

Teknologisk Institut (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
No entries available.