Solenergi i Bykvarterer

Projektets formål er en øget udnyttelse af solenergi i bykvarterer. Det omfatter solvarme og solceller, passiv sol og dagslys i bygninger og udendørs miljøer. Skalamæssigt spænder projektet fra en enkelt boligblok, en gruppe bygninger, til et mindre distrikt / område. Aktiv solenergi integreret i bymæssig sammenhæng vil også muliggøre forsyning af vedvarende energi som varme og elektricitet, og hjælpe byer og borgere med at opnå bæredygtige løsninger

Formålet med Task 63: Solar Neighborhood Planning er at udvikle strategier, værktøjer og indsamle eksempler for at øge solenergianvendelsen i bykvarterer og lette implementeringen. Ved at indsamle gode eksempler fra deltagerlandene ønsker man at skabe en inspirerende vidensbase for byområder, der ønsker at implementere lignende løsninger.

Projektbeskrivelse

IEA SHC Task 63: Solenergi I bykvarterer
Subtask A: Planlægningsstrategier og -koncepter
Subtask B: Økonomiske strategier og interessenters engagement
Subtask C: Solenergi planlægningsværktøjer
Subtask D: Casestudier og eksempler

Aktiviteter:

  • At identificere og udvikle planlægningsstrategier/koncepter til en øget udnyttelse af solenergi i bykvarterer. Det omfatter solvarme og solceller, passiv sol og dagslys i bygninger og udendørs miljøer
  • Udvikle af forretningsmodeller
  • Præsentere og formidle eksempler på solenergi kvarterer i deltagerlandene: casestudies
  • Undersøge m i ljøpåvi rkn i n ger og I ivscyklusomkostn i n ger
  • Afprøve og udvikle planlægningsværktøjer for solenergi i nye og eksisterende kvarterer
  • Gennem samarbejde i planlægning og udvikling af kvarterer, at engagere lokale aktører og interessenter, give kundesupport og udføre analyser ved hjælp af metoder / værktøjer

Aktørerne omfatter blandt andet developere, ejendomsejere, byplanlæggere, arkitekter, konsulenter,
borgere, I okal e myn di ghe der og for synings seIskaber.
Resultaterne kan downloades efterfølgende. Der etableres en eksempelsamling med solenergi i bykvarterer indsamlet fra deltagerlandene. Der etabeleres også en dansk hjemmeside. 

Resultater

Ved udviklingsplaner for nye eller eksisterende bykvarterer er der begrænset fokus på implementeringen af solenergitiltag. Dette skyldes blandt andet, at der hos planlæggere, rådgivere, mv. er for ringe kendskab til mulighederne. Task 63 kan anvendes til at rette op på dette.

I projektet er beskrevet analysemetodikker, der kan understøtte dette arbejde, og der er gennemført Case Studies i deltagerlandene med eksempler på implementering af solenergiløsninger i nye og eksisterende bydele. Et online map med internationale Case Studies, der blev udviklet i Task 51, suppleres med 26 cases relateret til bykvarterer. Ved projektets afslutning vil 60 cases være tilgængelige for download – disse er fordelt på tre kategorier: bykvarterer, byområder og landskab.

Et dansk Case Study er gennemført og inkluderet i den internationale Case Studies Collection. Herudover ligger der tre cases på den danske hjemmeside. Hjemmesiden, udviklet i Task 51, indeholder eksempler på bykvarterer, byområder og landskab og fungerer som en genvej til det internationale materiale til download.

Projektets resultater vil fremover bidrage til en bedre forståelse af, hvilke elementer det er vigtigt at være opmærksomme på ved fremtidige byudviklingsplaner. Øget viden er med til at fjerne barrierer, og der er behov for nye kurser og efterdannelse for målgruppen.

Seks seminarer er afholdt med deltagelse af interessenter, herunder arkitekter, bygherrer, udviklere, rådgivere, kommuner, private virksomheder, energiselskaber, solcellefirmaer samt boligforeninger. Der er udsendt nyhedsbreve og invitationer via maillister og LinkedIn til samme målgruppe.

Læs mere her:

https://www.solarcity.dk/

Key figures

Periode:
2019 - 2023
Bevillingsår:
2019
Egen finansiering:
0,67 mio.
Støttebeløb:
0,93 mio.
Støtteprocent:
58 %
Projektbudget:
1,59 mio.

Kategori

Program
EUDP
Fælles overordnet teknologiområde
Andet
Projekttype
IEA
Journalnummer
64019-0027

Deltagere

Solar City Copenhagen (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
Solar City Copenhagen 0.77 mio. 0.51 mio.
DEM (Dansk Energi Management A/S) 0.16 mio. 0.16 mio.

Kontakt

Kontakperson
Karin Kappel
Adresse

Kanonbådsvej 4A, 1437 København K
Tlf.: 28 59 59 40