SALS – Smart Adaptive Load Shedding

Projektet har til formål at udvikle en ny algoritme der reducerer lastaflastning under fejl på nettet, hvilket reducerer antallet af forbrugere der frakobles nettet under fejl. Projektetets resultater kan nemt installeres i eksisterende numeriske relæer i fordelingsstationer uden behov for at indkøbe nye relæer.

Projektbeskrivelse

Frekvensaflastning er sidste udvej og den mest indgribende og bekostelige handling relæbeskyttelsen kan tage for at undgå blackout i nettet. Traditionelle frekvensaflastningsrelæer aflaster belastning uafhængigt af fejlstedet på baggrund af forudindstillede og konstante værdier for frekvens og tidsforsinkelse. Den foreslåede decentrale metode er adaptiv idet den bestemmer frevens- og tidsindstillinger på basis af spændingsgradienten i forhold til før-fejl værdier. Dette betyder at større grænseværdier for frekvensen tillades for relæer, der er lokaliseret tæt på fejlen da disse typisk er tættest på fejlen og derfor har behov for relative mindre aflastning, hvorved færre forbrugere mister forbindelsen til nettet. Den foreslåede metode reetablerer spænding og frekvens indenfor fastsatte grænseværdier hurtigere end den traditionelle metode.
Den foreslåede metode drager fordel af en samtidig anvendelse af både frekvensaflastning og spændingsaflastning, der er uafhængige i nettet og derfor kan anvendes koordineret til adaptiv aflastning.

Resultater

Projektets formål var at udvikle og teste en algoritme, der kunne lokalisere og minimere både mængden af frakoblet el-forbrug og antallet af berørte forbrugere ved fejl i el-nettet. Projektet demonstrerede den
udviklede algoritme og konverter ved en 60 kV substation. Her viste en række tests og scenarier, at den
udviklede metode kunne reducere mængden af forbrug der bliver frakoblet og derfor antallet af slutbrugere, der bliver berørt ved fejl i el-nettet. De kommercielle aspekter har ikke været det primære fokus i projektet, men der pågår overvejelser om at kommercialisere løsningen. Endvidere har InoPower udnyttet viden og sparring med resten af konsortiet til at udvikle nye produkter til deres portefølje.

Key figures

Periode:
2016 - 2018
Bevillingsår:
2016
Egen finansiering:
0,44 mio.
Støttebeløb:
1,89 mio.
Støtteprocent:
81 %
Projektbudget:
2,33 mio.

Kategori

Program
EUDP
Fælles overordnet teknologiområde
Smart Grid og systemer
Journalnummer
64018-0035

Dokumenter

Deltagere

Aalborg Universitet (Fredrik Bajers Vej) (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
No entries available.