Omkostningseffektiv Energi- og CO2-emissions-optimering

Fortsat dansk deltagelse i IEA Annex 56. I den oprindelige ansøgning blev der søgt midler til de første 2 år, så der søges hermed midler til de sidste 27 måneder. Formålet er at udvikle værktøjer, retningslinjer, anbefalinger mv. for relevante parter til omkostningseffektiv minimering af CO2-emission og energiforbrug i eksisterende bygninger.

Formålet med projektet var grundliggende at sikre dansk deltagelse i IEA EBC Annex 56 “Energi- og C02-optimeret Bygningsrenovering”. Projektet skulle dermed medvirke til at for-øge det danske udbytte af IEA EBC Annex 56.
Projektbeskrivelse

Formålet er at fremskynde omfattende energirenovering af de eksisterende bygninger i Danmark og resten af verden. For at nå dette er 4 delmål blevet identificeret: • Udvikling af en ny metode som grundlag for fremtidige standarder, som muliggør omkostningseffektiv renovering af eksisterende bygninger mod næstennul- energi og -emissioner. • Udvikling af værktøjer, retningslinjer, anbefalinger, best-practice eksempler (case studies), for politiske beslutningstagere, designere, brugere, ejere og initiativtagere • Anvendelse af en bredere strategi, der går ud over energieffektivitet og samtidig fokuserer på den samlede værditilvækst opnået i energirenoveringprocessen, f.eks. gennem bedre termisk komfort, naturlig belysning, indendørs luftkvalitet, større etageareal, etc, Derudover vil også den totale forbedring af bygningen samt de totaløkonomiske konsekvenser analyseres i et cost/benefit perspektiv • Direkte link fra IEA til målgruppen gennem let tilgængeligt sprog og værktøjer, der formidler fordele, men også problemer og risici forbundet med vidtgående energirenovering. Vigtigste aktiviteter i arbejdet i IEA Annex 56 har 4 subtasks: Subtask A - Metode Udvikling af en metode til at definere standarder for energirenovering, der kan tilpasses og anvendes af forskellige lande med forskellige vilkår. Subtask B - Værktøjer Udvikling af modulære og fleksible værktøjer, med forskellige niveauer af kompleksitet samt en renoveringsvejledning. Subtask C - Case Studies Case-studier vil blive brugt som kilder til relevante tekniske oplysninger og til vurdering af den foreslåede metode, idet udvalgte eksempler analyseres detaljeret. Subtask D - Bruger Accept og formidling i) Brugernes accept ii) Formidling af resultaterne til målgruppen. Forventede resultater Følgende resultater forventes: • En metode til at fastlægge standarder for energirenovering af bygninger • Fleksible redskaber og retningslinjer for brugere, ejere, initiativtagere, designere og politiske beslutningstagere • Kommenterede succesfulde case-studies hvor merværdien fremhæves • En renoveringsvejledning, baseret på omkostningseffektive løsninger og på et koncept om optimal værdi I den oprindelige ansøgning blev der ansøgt om midler til deltagelse i første halvdel af det internationale projekt. Der ansøges hermed om midler til de sidste 27 måneder inklusive indeklimaundersøgelse i boligbebyggelsen Traneparken. Dansk deltagelse i og bidrag til IEA Annex 56 er vigtig, da det forventes at føre til omfattende energirenovering af den eksisterende bygningsmasse og det vil dermed bidrage til at nå energipolitiske mål. Endvidere kan resultatet af projektet danne grundlag for et fremtidigt EU-direktiv om bygningers energimæssige ydeevne for eksisterende bygninger. Cenergia Energy Consultants er co-leader i subtask C, dvs en del af ledelsesteamet, og kan dermed medvirke til at sikre den bedst mulige relevans af projektets aktiviteter og resultater for Danmark.

Resultater

Formålet med Annex 56 projektet var at fremskynde en omfattende energirenovering af de eksisterende bygninger i Danmark og på verdensplan. For at opnå dette blev 4 delmål identi-ficeret:

  • Udvikling af en ny metode som grundlag for fremtidige standarder, for at muliggøre omkostningseffektiv renovering af eksisterende bygninger til ”nearly zero energy” og ”nearly zero emissions” -målene defineret i EU's EPBD.
  • Udvikling af værktøjer, retningslinjer, anbefalinger, ”bedste praksis”-eksempler (case studies), der dækker såvel energieffektiv bygningsrenovering som produktion af ved-varende energi - for de politiske beslutningstagere, designere, brugere, ejere og ini-tiativtagere
  • Indførelse af en bredere tilgang som fokuserer videre end energieffektiviteten, og dermed samtidig sætter fokus på den samlede værditilvækst opnået i en energireno-veringsproces. Hermed inddrages også komfortforbedringer, global kvalitetsudvikling og de økonomiske konsekvenser af interventionen i et cost/benefit perspektiv.
  • Linke IEA-arbejdet direkte til målgruppen gennem lettilgængelig kommunikation og lettilgængelige værktøjer, der sætter målgruppen i stand til at forstå de fordele, men også lokalisere problemer og risici, der er forbundet med energirenovering af byg-ninger.

Projektet forventedes at opnå følgende resultater:

  • En metode til fastlæggelse af standarder for energirenovering af bygninger;
  • Fleksible beslutningstager-værktøjer og -retningslinjer i perspektivet af brugere, eje-re og initiativtagere, designere og beslutningstagere;
  • Kommenterede succesfulde case-studies som fremhæver merværdien af hver enkelt renoveringsproces. Case-studies benyttes samtidig til at præsentere og illustrere den udviklede metode;

 En renoveringsvejledning, baseret på omkostningseffektive løsninger og et koncept om opnåelse af optimal værdi.
Dansk deltagelse i og bidrag til IEA Annex 56 har været vigtigt for at opnå mere viden om omfattende energirenovering af den eksisterende bygningsmasse i forhold til bygninger som anvendes til beboelse. Denne viden vil bidrage til at nå de danske politiske mål om energi- og CO2-reduktioner og resultatet af projektet kan samtidig danne grundlag

Key figures

Periode:
2013 - 2015
Bevillingsår:
2012
Egen finansiering:
1,22 mio.
Støttebeløb:
1,77 mio.
Støtteprocent:
59 %
Projektbudget:
2,98 mio.

Kategori

Oprindelig title
Fase 2, Omkostningseffektiv Energi- og CO2-emissions-optimering
Program
EUDP
Fælles overordnet teknologiområde
Energieffektivitet
Projekttype
IEA
Journalnummer
64012-0227

Deltagere

Aalborg Universitet (Fredrik Bajers Vej) (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
Aalborg Universitet (Fredrik Bajers Vej) 0.65 mio. 0.36 mio.
Teknologisk Institut 0.47 mio. 0.36 mio.
Cenergia Energy Consultants 0.53 mio. 0.28 mio.
Boligselskabet Sjælland 0.11 mio. 0.13 mio.