Det Ny Tag

”Det Ny Tag” er en helhedsorienteret ny tilgang til at opnå det multifunktionelle og energihøstende tag til brug for renoveringer og nybyggeri. Det udvikles i en tværfaglig integreret designproces, hvor der udvikles et markedsorienteret systemprodukt, som fleksibelt og æstetisk kan tilpasses eksisterende og nye bygninger.

"Det Ny Tag” er en helhedsorienteret ny tilgang til at opnå det multifunktionelle og energi-høstende tag til brug for renoveringer og nybyggeri. Projektet er således blevet udviklet i en tværfaglig integreret designproces, hvor der er udviklet et markedsorienteret systemprodukt, som både fleksibelt og æstetisk kan tilpasses eksisterende og nye bygninger.

Projektbeskrivelse

Solcelleanlæg ødelægger i mange tilfælde arkitekturen! Vi ser i dag mange energirenoveringer med påsatte eller integrerede energianlæg i eksisterende tagflader. Ofte ser det grimt ud! Specielt visuelt problematisk ved saddeltage / mansardtage / københavnertage. Det er løsninger som ofte er stærkt skæmmende for arkitekturen. Som samarbejdspartner på fremstillingssiden i denne EUDP-BIPV ansøgning indgår firmaet Komproment/Nordic Energy Group, som allerede har en bygningsindpasset solcelleløsning i sortimentet. Udgangspunktet for Komproment/ Nordic Energy Group er at være leverandør af samlede tagløsninger. Den eksisterende BIPV løsning de har er tilpasset en lang række af de mest almindelige tegltyper til tage, samtidig med at man også kan indpasse en termisk solfangerløsning i porteføljen baseret på lignende principper. Der er dog behov for at udvikle nye BIPV løsninger der blandt andre ting er billigere ved bl.a. ved at bestå af præfabrikerede elementer, men hvor der også indgår andre værdimæssige elementer som god æstetik, materialekvalitet i et teknisk kredsløb samt tilpasningselementer i forhold til alle de ting et energitag skal kunne klare i fremtiden. Her nævnes i flæng - tilgang af dagslys, håndtering af ventilationsforhold, fornuftig relation til andre tagmaterialer og ikke solbeskinnede tagflader, god tæthed med minimale krav til vedligehold inkl. enkel udskiftning af delkomponenter, indbygget mulighed for vandafledning, en bred pallette vedr. farver og tekstur og endelig fokus på komponenter med et minimum af indlejret energi, som er fleksible, genanvendelige og så vidt muligt ”Cradle to Cradle” certificerede. Af denne grund er det besluttet at inddrage firmaet ”Vugge til Vugge” i udviklingsarbejdet vedr. ”Det Ny Tag”, så man kan sikre en samlet miljøoptimeret løsning. For at sikre det grundlæggende udviklingsarbejde er det desuden aftalt at alliere sig med en af de førende design virksomheder i Danmark, ”Designit”, og yderligere tilknytte en række aktører med stor erfaring dels på BIPV området og dels inden for udvikling af lavenergibyggeriet og kommunikation vedr. dette marked. Der foreslås derfor gennemført et EUDP-BIPV projekt rettet mod udvikling af fremtidens aktive tag, Det Nye Tag.

Resultater

Det Ny Tag blev gennemført fra oktober 2013 og frem til maj 2016. Det afsluttende resultat fra designudviklingen af Det Ny Tag blev præsenteret af Komproment på Byggeri 2016 messen i Fredericia i februar 2016 under navnet ”Climate Cover”. Climate cover er et helt nyt tag- og facadesystem, der fra begyndelsen er designet med respekt for en cirkulær økonomi. Alt kan skilles ad og der er valgt bæredygtige materialer for senere genanvendelse. 

Climate cover har sigtet på renovering af tage i boligforeninger, men vil i princippet kunne anvendes i alle typer bygninger fordi systemet giver mulighed for anvendelse af en lang række materialer. Climate cover gør det lettere både at montere og afmontere sektioner af tagdækningen, og en tagrenovation kan finde sted uden at en beslutning om solceller eller ej kan blive en stopklods i processen.

Climate cover har også taget højde for andre udfordringer med solceller. Man har sørget for, at taget sikrer den nødvendige køling af solcellerne, og man har også fundet en løsning, der ikke ”bare er et tag med solceller”, men som indpasser solcellerne på en fuldintegreret måde.

En stor udfordring har dog været at sikre en økonomisk bæredygtighed for det udviklede projekt. Konkrete udbudserfaringer indikerer, at Climate Cover ligger lidt i den ”dyre” ende især sammenlignet med brug af standard solcellepaneler, men også sammenlignet med alternative BIPV løsninger. Hvis man i forbindelse med udbud af tagrenoveringer bare gør som man plejer, så vil det nok ikke blive Climate Cover, der vil blive valgt som det første. Det vil dog være muligt at opnå et mere helhedsorienteret sigte ved fremtidige udbud, hvis man tilpassede udbudskriterierne. Kun hvis markedet ændres i en mere positiv retning, kan det betyde en fornyet interesse for Climate Cover løsningen.  

Key figures

Periode:
2013 - 2015
Bevillingsår:
2013
Egen finansiering:
3,09 mio.
Støttebeløb:
2,87 mio.
Støtteprocent:
48 %
Projektbudget:
5,97 mio.

Kategori

Program
EUDP
Fælles overordnet teknologiområde
Sol
Journalnummer
1936-0011

Dokumenter

Deltagere

Cenergia Energy Consultants (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
Cenergia Energy Consultants 0.54 mio. 0.36 mio.
Komproment 0.29 mio. 0.29 mio.
Design it 1.24 mio. 1.24 mio.
A plus B 0.12 mio. 0.09 mio.
Vugge til vugge 0.16 mio. 0.10 mio.
Organisationen for Vedvarende Energi 0.16 mio. 0.10 mio.
Solarplan 0.10 mio. 0.10 mio.
Foreningen for Bæredygtig Byer & Bygninger 0.07 mio. 0.01 mio.
EcoVent 0.20 mio. 0.79 mio.