Koordination af IEA EBC Annex 68

lnstitut for Byggeri og Anlceg, DTU Byg

Projektet vedrøre ledelse af IEA EBC Annex 68, der skal tilvejebringe grundlag for udformning og driftsstrategier for bygninger, der har meget lavt energiforbrug og samtidigt opretholder en høj standard med hensyn til indeklimaet baseret på kontrol med tilførsel, fjernelse og strnmme af varme, luft, fugt og forurenende staffer under brugsforhold.

Projektbeskrivelse

Formålet med projektet er at muliggøre dansk koordinering af et projekt under Det Internationale Energiagentur (IEA), nemlig Annex 68: "Design- og driftsstrategier for godt indeklima i lavenergibyggeri", som er et projekt under IEA's program for "Energy in Buildings and Communities" (EBC). Annexet vil fokusere pa, hvilke projekteringsmæssige muligheder og driftsstrategier, der kan anvendes til at sikre et godt indeklima og forbedre den energimæssige ydeevne af nye eller renoverede boliger ved for eksempel at kombinere behovsstyret ventilation med forbedring af klimaskærmen og begrænsning af forurening fra byggematerialer, inventar og husholdningsprodukter, idet der skal findes optimale strategier for brug og styring af disse teknikker. En central hypotese i Annexet er, at høj indendørs luftkvalitet og meget energieffektive bygninger kun kan opnås ved at gennemføre en helhedsorienteret optimering. Derfor vil Annexet kombinere elementer af viden fra forskellige arbejdsgrupper med ekspertise i fx ventilation, bygningsfysik, bygningsenergi, indeklima, modellering og design/projektering. Bortset fra deltagelse af forskere fra de nævnte discipliner, vil projektet ogsa inddrage interessenter såsom leverandører af byggevarer, installationer og tjenester, samt organisationer der står for professionel drift af boliger. Flere markeder, klimaer, byggetraditioner, kulturelle og organisatoriske forhold blive analyseret.

Resultater

Projektet handlede om ledelse af IEA EBC Annex 68, ”Design- og driftsstrategier for godt indeklima i lavenergibyggeri", der har tilvejebragt grundlag for udformning og driftsstrategier for bygninger, der har meget lavt energiforbrug og samtidigt opretholder en høj standard med hensyn til indeklimaet. Der er taget udgangspunkt i det indeklima, som er baseret på kontrol med tilførsel, fjernelse og strømme af varme, luft, fugt og forurenende stoffer under brugsforhold.
For lavenergibyggeri gælder det, at der er en risiko for høje indendørsbelastninger med forurening på grund af aktiviteter og emissioner fra materialer, der er i kontakt med indeluften. Ventilation skal derfor doseres med den rette mængde ren luft med korrekt styring for at holde koncentrationen af forurenende stoffer nede, samtidig med at energibehovet ikke øges.
Relevante indendørs luftkvalitetsindikatorer er dokumenteret i en rapport, der samler aktuel viden og præsenterer indikatorerne i kombination med de mest betydningsfulde forurenende stoffer. Indikatorerne sammenholder deres påvirkning på energiforbruget. Derudover er der udarbejdet en letforståelig og praktisk anvendelig samling af erfaringer med design- og driftsstrategier til opnåelse af optimal energimæssig ydeevne og høj indendørs luftkvalitet i boliger. Dertil præsenteres et sæt designværktøjer, der er velegnet til integreret og samordnet design af bygninger med lavt energiforbrug og høj indendørs luftkvalitet.
Annexet konkluderer, at der lovgivningsmæssigt bør være mulighed for, at boliger kan drives fleksibelt og intelligent med hensyn til behovsstyring af ventilation, der betragter realistiske hygrotermiske1 og forureningsmæssige belastninger i bygninger.
Målgruppen for Annexet er personer involveret i design, udførelse og vedligehold af bygninger samt bygningsejere og driftspersonale. Flere målgrupper har været direkte involveret gennem case-studier. Derudover er projektet blevet formidlet gennem ti videnskabelige artikler, to artikler i fagblade, et webinar, deres hjemmeside https://www.iea-ebc-annex68.org/ m.fl.

Key figures

Periode:
2015 - 2020
Bevillingsår:
2015
Egen finansiering:
0,46 mio.
Støttebeløb:
0,23 mio.
Støtteprocent:
83 %
Projektbudget:
0,28 mio.

Kategori

Program
EUDP
Fælles overordnet teknologiområde
Energieffektivitet
Projekttype
Andet
Journalnummer
64015-0062

Dokumenter

Deltagere

Danmarks Tekniske Universitet (DTU) (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
Teknologisk Institut 0.14 mio. 0.22 mio.
Aalborg Universitet (Fredrik Bajers Vej) 0.26 mio. 0.03 mio.
Danmarks Tekniske Universitet (DTU) 1.90 mio. 0.21 mio.

Kontakt

Kontakperson
Carsten Rode
Adresse

Nils Koppels Alie, Bygning 402, DTU

2800 Kgs. Lyngby