IEA Wind Task 25 fase VI

Hovedformålet med projektet er at bidrage til det internationale samarbejde og videndeling omkring det meget vigtige og aktuelle emne om vindintegration i kraftsystemerne via IEA Wind Task 25, med fokus på den meget vellykkede danske erfaring med drift af et system med meget stor andel af vindkraft. Formålet med IEA Wind Task 25, fra starten i 2006, har været at analysere og videreudvikle metoder til at vurdere indvirkningen af vind og anden variabel produktion (hovedsageligt solcelle-solcelle) på elsystemer: producere resuméer af omfanget af påvirkninger for forskellige elsystemer samt bedste praksis for at vurdere virkningerne.


IEA Wind Task 25 indsamler også information om nuværende erfaringer med indvirkningen på driften af elsystemer og den bedste praksis, der er vedtaget for at afbøde potentielle negative indvirkninger på systemsikkerhed, pålidelighed og modstandsdygtighed. Desuden bevæger IEA Wind Task 25-gruppen sig i retning af at undersøge, hvordan vind med PV kan være rygraden i fremtidige decarboniserede energisystemer, herunder anden energiforbrug end elektricitet. Nye udfordringer, som deltagende lande skal tackle, omfatter:

  • netstøtte fra vindkraftværker, især understøttelse af systemstabilitet i tider med næsten 100% inverterbaseret produktion
  • energisystemintegration, der bringer nye elektrificeringsbelastninger til elsystemer
  • ny fleksibilitet fra efterspørgsel og opbevaring til planlægnings- og driftsværktøjer
  • integration af vedvarende hybrid / virtuelt kraftværk
  • digitaliseringens indvirkning på integrationen, herunder mulighederne for mindre enheder at bidrage til fleksibilitetsbehov og udfordringerne ved mere komplekse systemer med flere sensorer og kontrolelementer.

Generelt vil arbejdet være mere rettet mod at adressere virkningerne mod at analysere løsningerne for at afbøde potentielle negative påvirkninger.

Projektbeskrivelse

Den overordnede målsætning med projektet er at bidrage til det internationale samarbejde og vidensdeling omkring det meget vigtige og aktuelle emne om vind-integration i kraft- og energisystemerne. Dette gøres via IEA Wind Task 25 med fokus på den meget vellykkede danske erfaring med drift af et elsystem med meget stor andel af vindkraft.
Formålet er at analysere og videreudvikle metoder til at vurdere indvirkningen af vind og anden variabel produktion (PV) på el-systemer. Dette gøres ved at producere resuméer af rækkevidden af påvirkninger for forskellige el-systemer samt bedste praksis til vurdering af virkningerne. IEA Wind Task 25 indsamler også information om nuværende erfaringer med indvirkningen på driften af el-systemer og den bedste praksis, der er vedtaget for at afbøde potentielle negative indvirkninger på systemsikkerhed, pålidelighed og modstandsdygtighed. Den nye fase af IEA Wind Task 25 vil også tackle nye udfordringer i forbindelse med overgangen til 100% RES-energisystemer. Projektet har til formål at aktivt formidle de resultater, der opnås i de mange forskningsprojekter relateret til integration af vindkraft, som DTU Wind Energy er leder eller partner i. Derudover vil DTU Wind Energy samarbejde med Energinet og internationale partnere i IEA Wind Task 25 i form af fælles akademiske artikler, rapporter om anbefalede praksis og fakta ark.

Key figures

Periode:
2021 - 2024
Bevillingsår:
2021
Egen finansiering:
0,45 mio.
Støttebeløb:
1,04 mio.
Støtteprocent:
70 %
Projektbudget:
1,48 mio.

Kategori

Program
EUDP
Fælles overordnet teknologiområde
Andet
Projekttype
IEA
Journalnummer
64021-0013

Deltagere

Danmarks Tekniske Universitet (DTU) (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
Danmarks Tekniske Universitet (DTU) 1.04 mio. 0.45 mio.

Kontakt

Kontakperson
Nicolaos A. Cutululis
Adresse

Frederiksborgvej 399,
4000 Roskilde
Tlf.: 46775085

Email
niac@dtu.dk