Hydrogen Implementing Agreement

Formålet med deltagelsen i IEA Hydrogen Implementing Agreement er at sikre koordinering af den nationale F&U-indsats på brintområdet med den internationale F&U-indsats. Endvidere via deltagelse i udvalgte arbejdsgrupper at få tilgang til knowhow og netværk inden for specifikke faglige områder af relevans for den danske udvikling på brintområdet.

Formålet med deltagelsen i IEA Hydrogen Implementing Agreement (HIA) har været at sikre koordinering af den nationale F&U-indsats på brintområdet med den internationale F&U-indsats. I løbet af de sidste 2 år har der været en stigende global interesse for brint som en meget fleksibel energi vektor. Drevet af en grønnere energiforsyning ved biomasse og vind er der behov for:
Projektbeskrivelse
Formålet med deltagelsen i IEA Hydrogen Implementing Agreement (HIA) er at sikre koordinering af den nationale F&U-indsats på brintområdet med den internationale F&U-indsats. Endvidere via deltagelse i udvalgte arbejdsgrupper at få tilgang til knowhow og netværk inden for specifikke faglige områder af relevans for den danske udvikling på brintområdet. Aktiv dansk deltagelse i IEA Hydrogen Implementing Agreement sker via: • Deltagelse i Executive Committee (ExCo) • Dansk deltagelse i arbejdsgrupper (Tasks) • Formidling og koordinering af resultater fra IEA-arbejdet Deltagelse i Executive Committee der afholdes 2-3 to årlige møder i Executive Committee, hvor 1-2 møder afholdes som web-møder. Væsentlige elementer er: Gensidig orientering om nationale resultater og initiativer; Status for igangværende taskarbejde; Godkendelse og igangsættelse af nye tasksamarbejder; Samarbejde med øvrige IEA Implementing Agreements samt support vedr. hydrogenspørgsmål til IEA Renewable Energy WP og IEA kontoret generelt samt endvidere til andre internationale samarbejder vedr. hydrogen. Til generel information og til brug for diskussion og hvervning af danske task-deltagere udarbejdes og distribueres notater efter hvert Executive Committee møde. DGC udarbejder et afsnit til HIA’s årsrapport om den danske energisektor og danske F&U-aktiviteter på hydrogen- og FC-området. DGC v. Jan K. Jensen er efter aftale med Energistyrelsen i 2011 valgt som chairman for HIA i perioden 2011-2014. DGC har deltaget aktivt i strategiarbejdet (2009-2014) og samarbejdet med andre IEA Implementing Agreements, IEA kontoret og andre internationale organisationer vil naturligt blive større i formandsperioden, ligesom der budgetteres med såvel ledelses- som administrative opgaver i forhold til HIA sekretariatet (USA). DGC deltager aktivt i arbejdsgruppe Large Scale Hydrogen Delivery Infrastructure (Task 28), som blev igangsat ultimo 2010. De danske gasselskaber finansierer DGC`s deltagelse i arbejdet, idet gasnettet er en af de lagermuligheder for brint, som indgår i studiet. Der er p.t. dansk repræsentation i en række arbejdsgrupper (tasks) ved hhv: iNANO, Risø-DTU (flere tasks), Haldor Topsøe AS, DGC og H2-logic. DGC arbejder for aktiv dansk deltagelse i nye tasks. Deltagelse i tasks forudsætter, at deltagerne udfører mindst ½ års taskrelevant arbejde per år. Task deltagelse er ikke ressource-ansat i denne ansøgning – hverken som honorar eller som medfinansiering. Formidling og koordinering af resultater fra IEA arbejdet DGC vil aktivt informere relevante danske aktører om IEA’s brintaktiviteter. Formidlingen sker via hjemmeside, nyhedsspot og indlæg på temamøder mv. Gasselskaberne følger arbejdet via Gasselskabernes samarbejde om drift og teknik, og der forventes et samarbejde om formidling af IEA arbejdet med Partnerskab for Brint og Brændselsceller, som DGC er medlem af.
Resultater

• Brint fra vedvarende energi ressourcer

• Konvertering af energi via brint

• Energilagring via brint

• Brint som en CO2 fri energibærer

HIA deltagelse for både lande og sponsorer er stigende, ligeledes er ekspert deltagelsen. Dette indikerer at importører af HIA arbejde skaber store muligheder for internationalt samarbejde omhandlende udfordringerne med fremtidige energisystemer.

De danske energisystemer står overfor store ændringer og udfordringer under konverteringen fra fossile brændsler til vedvarende energi og fra centraliserede systemer til decentraliserede systemer. Den danske HIA deltagelse giver gode muligheder ved at være på forkant med brint energiforskningen, fordi brint er et af værktøjerne til gennemførelse af den nationale energipolitik.

Tilbagemeldingerne fra HIA deltagerne er, at HIA tilbyder en fremragende mulighed for internationalt samarbejde, oprettelse af projektkonsortier og udveksling af videnskabelige resultater.

De vigtigste danske interesser er: Omdannelse af elektricitet til brint (elektrolyse, Power til gas spørgsmål), udrulning af brint infrastruktur, brint tankstationer og brintbiler, brint sikkerhed og brintlagring.

Key figures

Periode:
2013 - 2015
Bevillingsår:
2012
Egen finansiering:
0,56 mio.
Støttebeløb:
0,56 mio.
Støtteprocent:
50 %
Projektbudget:
1,12 mio.

Kategori

Oprindelig title
IEA Hydrogen Implementing Agreement - DK deltagelse 2013-14
Program
EUDP
Fælles overordnet teknologiområde
Andet
Projekttype
IEA
Journalnummer
64012-0219

Dokumenter

Deltagere

DANSK GASTEKNISK CENTER A/S (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
DANSK GASTEKNISK CENTER A/S 0.56 mio. 0.56 mio.