Forbehandling af fiberrige biomasser til biogasproduktion

Projektets formål er at undersøge effekten af forbehandling af biomasser på gasudbyttet ved anaerob omsætning og demonstrere processtabilitet og bæredygtig økonomi. Projektet omfatter yderligere detaljeret design af fuldskalaanlæg til forbehandling af afgasset fiber og efterfølgende biogasproduktion.

Projektbeskrivelse

Projektet fokuserer på at forbedre gasudbyttet fra husdyrgødning, halm og afgassede fiberrester ved forbehandling. Målet er at demonstrere processens stabilitet under kontinuerlig drift på pilotanlæg og at undersøge den økonomiske bæredygtighed.

Forbehandlingen vil bestå af forskellige individuelle behandlinger eller kombinationer af disse. Den primære behandlingsmetode er baseret på trykkogning med basetilsætning og har ved tidligere EUDP-støttede projekter vist en signifikant positiv effekt på nedbrydning af animalsk gødning og en evne til at fjerne størstedelen af de opløste ammonium ved stripping.

Øvrige metoder omfatter knusning/ekstrudering og lavtemperatur forhydrolose.

Desuden omfatter projektet et detaljeret design af et første demonstrationsanlæg med en patenteret forbehandling af afgassede gyllefibre og efterfølgende biogasproduktion. Projektet er et samarbejde mellem en række deltagere med Xergi A/S som projektansvarlig og MBE (Morsø Bioenergi) som primær partner i projektet .

Resultater

Projektet har resulteret i forbedringer af det oprindelige NiX-koncept som består af trykkogning af husdyrgødning og andre fiberrige biomasser med basetilsætning med henblik på kvælstoffjernelse og forbedring af biogaspotentialet. Forbedringerne er blevet patenteret, og langtidsforsøg med kyllingemøg i biogasanlæg i pilotskala har demonstreret metodens effekt og egnethed og dokumenteret, at biogasproduktion på kyllingemøg som eneste substrat er muligt med kun meget begrænset vandtilførsel.

En ny trykkoger er blevet udviklet og patenteret med et strømforbrug, der er 60 % mindre og med en pris der er 25 % lavere end gængse trykkogere på markedet. NiX-behandlingens effekt på biogasudbyttet fra kvægdybstrøelse er blevet undersøgt og sammenlignet med effekten ved mekanisk forbehandling. Konklusionen er, at NiX-behandlingen giver signifikant effekt med forbedringer af udbyttet på 23 – 38 %, mens mekanisk forbehandling havde ingen eller ikke- signifikant effekt.

Projektets resultater har ført til udvikling af nye koncepter til håndtering af husdyrgødning med højt kvælstof- og/eller tørstofindhold. Disse koncepter muliggør rentabel biogasproduktion på basis af bl.a. fjerkræmøg eller kvægdybstrøelse og forventes at åbne op for et nyt biogasmarked.

Key figures

Periode:
2012 - 2014
Bevillingsår:
2011
Egen finansiering:
5,75 mio.
Støttebeløb:
4,00 mio.
Støtteprocent:
41 %
Projektbudget:
9,75 mio.

Kategori

Oprindelig title
Forbehandling af fiberrige biomasser til biogasproduktion
Program
EUDP
Fælles overordnet teknologiområde
Bio og affald
Projekttype
Udvikling
Journalnummer
64011-0335

Dokumenter

Deltagere

Nature Energy Construction A/S (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
Nature Energy Construction A/S 3.60 mio. 5.41 mio.
MORSØ BIOENERGI AF 2006 A.M.B.A. 0.05 mio. 0.03 mio.
GASCON A/S 0.12 mio. 0.08 mio.
Teknologisk Institut 0.23 mio. 0.23 mio.