EUDP 2015 Særpilje BIPV, Ny BIPV Teknologi

Det forslåede EUDP projekt gennemføres i forlængelse af andre igangværende EUDP-BIPV projekter med det formål at udvikle fuldskala demonstrationen og afprøvning af optimerede BIPV løsninger og montage løsninger i samspil med en helt ny generation BIPV produkt, som kan fås i mange farver inkl. hvid og med en effektivitet over 10%.

Projektbeskrivelse

Det er ideen i en ny EUDP-BIVP ansøgning, at have fokus på at entrepenører og BIPV leverandører på en prisbillig måde skal kunen passe deres teknologi ind i den normale byggeproces for facader og tage især rettet mod renoveringsprojekter. Tanken er at arbejde videre med montagesystemer til solceller på basis af tidligere BIPV udviklingsarbejde, således at de anvendte profilsystemer kan udnyttes til facader og tag ved både at være anvendelige for solcelleelementer og matchende neutrale elementer, med en målsætning om at sikre en bred tilgængelighed på markedet, så profilsystemer kan købes via normale kanaler som byggemarkeder o.lign., og målsætningen er at gøre montagearbejdet så billigt som muligt. Der er ideen at kombinere dette med udvikling og test, hvor der indgår en ny generation af BIPV løsninger, hvor solcelleelementerne matcher anvendte neutrale elementer på en arkitektonisk overbevisende måde, og hvor der udnyttes allerede indhøstede erfaringer, samtidig med at helt ny BIPV teknologi også indgår. Det drejer sig om et produkt fra Schweiz, hvor solcellerne kan have mange slags farver inkl. helt hvide, og alligevel har en konkurrencedygtig pris og en relativ god ydelse (over 10%). Firmaet Solaxess fra Schweiz udnytter her en ny patenteret teknologi fra forskningsinstitutionen CSEM, baseret på en nanoteknologi baseret på tyndfilm solcelleløsning som er direkte orienteret mod arkitektonisk optimering af BIPV løsninger, som herved kan blive generelt accepteret af brugere og arkitekter. Afprøvning og test af alternative løsninger foreslåes gennemført ved at etablere en fuldskala opbygning på Teknologisk Institut, og teste de alternative løsninger under ens forhold, samtidig med at de udførte løsninger nemt kan fremvises og dermed vil være velegnede til udbredelsesarbejde rettet mod byggebranchen og beslutningstagere generelt.

Projektet

Det er hensigten at starte med at gennemføre en yderligere optimering og billiggørelse af allerede udviklede montagesystemer til tag og facader for hhv. standard solcelle moduler, arkitektonisk optimerede specialmoduler og neutrale elementer i samarbejde med profilleverandørfirmaet SAPA, samt efterfølgende at demonstrere disse ved en samlet opbygning og afprøvning i paraksis på Teknologisk Institut. Dette vil blive suppleret med tilpasning til danske forhold af en helt ny type 3. generations solcelleløsning, som kan erstatte stort set alle slags almindelige bygningsmaterialer, uden at der kan ses en tydelig forskel. Dette inkluderer solcelle overflader, der er helt hvide, og alligevel har rimelig konkurrencedygtig pris og relativ god ydelse (over 10%). Denne indsats vil blive udført i samarbejde med det erfarene VVS, el og solcelle installationsfirma Robotek, som er interesseret i efterfølgende at forhandle denne løsning under danske forhold. Opbygning af alternative BIPV løsninger i tag og facader vil ske med firmaerne Gaia Solar og Komproment som underleverandør. Udover sammenlignede målinger af de forskellige typer solceller, vil der også blive gennemført detaljerede LCA analyser for de samlede alternative solcellesystemer, som kan indgå direkte i LCA beregninger (livscyklusanalyser) f.eks. LCA-byg. De mest lovende kombinationer vil herefter blive testet ifm. energirenovering af et rækkehusbyggeri fra 1950'erne i Gladsaxe, og der vil blive lavet en udbredelsesplan i samarbejde med Kube Management, involverede solcelleleverandører og 6 forskellige boligforeninger. En indsats der vil blive styrket ved at få udført en række BIPV skitseprojekter organiseret af Solar City Denmark. I denne forbindelse vil der også blive udnyttet resultater fra en italiensk multi-kriterie BIPV indpasningsmodel, som er udviklet af "Institute of Technologoies Applied for Cultural Heritage, ITABC under National Council of Research, CNR. Ideen er at denne kan anvendes til at sikre den mest hensigtsmæssige BIPV løsning til det nævnte rækkehusbyggeri, som har en middelværdi for bevaringsværdighed (SAVE klasse 4).

Resultater

Projektet Ny BIPV Teknologi har fokuseret på billiggørelse og udbredelse af bygningsintegrerede solceller (BIPV). Projektet har resulteret i etableringen af et BIPV Demosite på Teknologisk Institut, som gør det muligt for solcelleproducenter og leverandører at opsætte, teste og fremvise deres produkter i et naturligt miljø. Udover sammenlignelige målinger af forskellige BIPV-løsninger har Teknologisk Institut gennemført LCA-analyser (livscyklusanalyser) af solcellesystemerne. Dette muliggør, at solcellerne kan indgå på lige fod med andre bygningskomponenter, når der udføres samlede miljømæssige analyser på bygningerne.
Der udover har projektet arbejdet med den praktiske implementering af BIPV i forbindelse med byfornyelse af ejendommen Gl. Jernbanevej 4-6 i Valby. Samtidig er der gennemført udviklingsarbejde vedr. en BIPV-løsning til boligbyggeriet Filmhusene i Værløse, hvor Solarplan har været ansvarlige for indpasningen af en BIPV-løsning fra Ennogie. Projektet har også hjulpet med at sikre fremdriften for det såkaldte Landsdommergård demonstrationsprojekt med røde solceller til tegltage i København NV.
I forbindelse med projektet er der opført en hjemmeside, www.activehouseBIPV.com, hvor der vises eksempler i relation til BIPV Demositen inkl. relevante artikler, annoncer, videoer og lignende. Der er også udført en e-bog om BIPV-løsninger udført af Adjacent Government, som også kan findes på hjemmesiden.

Key figures

Periode:
2015 - 2018
Bevillingsår:
2015
Egen finansiering:
3,43 mio.
Støttebeløb:
1,88 mio.
Støtteprocent:
35 %
Projektbudget:
5,31 mio.

Kategori

Oprindelig title
EUDP 2015 Særpilje BIPV, Ny BIPV Teknologi
Program
EUDP
Fælles overordnet teknologiområde
Sol
Projekttype
Udvikling
Journalnummer
64015-0094

Dokumenter

Deltagere

Cenergia Energy Consultants (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
Cenergia Energy Consultants 0.43 mio. 0.29 mio.
Solarplan 0.35 mio. 0.27 mio.
KUBEN MANAGEMENT A/S 0.77 mio. 2.50 mio.
Robotek 0.07 mio. 0.16 mio.
FBBB (Foreningen Bæredygtige byer og bygninger) 0.07 mio. 0.04 mio.
Solar City Copenhagen 0.08 mio. 0.02 mio.
Teknologisk Institut 0.10 mio. 0.15 mio.

Kontakt

Kontakperson
Peder Vejsig Pedersen
Adresse

Herlev Hovedgade 195 st.

2730 Herlev