Eksperimental vingeforskning - Fase 2

Projektets mål er at udvikle den eksperimentelle platform, som er nødvendig for udviklingen af stærkere og mere pålidelige vindmøllevinger. Projektet vil formulere en række anbefalinger til industrien om design og testmetoder til udvikling af fremtidens vindmølle-vinger.

Projektets mål var at udvikle den eksperimentelle platform, som er nødvendig for udviklingen af stærkere og mere pålidelige vindmøllevinger. Projektet vil formulere en række anbefalinger til industrien om design og testmetoder til udvikling af fremtidens vindmølle-vinger.
Projektbeskrivelse
Behovet for hurtigere og kosteffektive vindmøllevinge designværktøjer er blevet udpeget af flere af de store spillere i den danske vindmølleindustri. For at imødekomme dette behov fra vindmøllefabrikanterne er det nødvendigt med konstant fokus på vejen til at øge indtjeningen og pålideligheden af vindmøllevingerne og til at realisere disse ambitioner uden at komplimentere tid og omkostninger. Hovedformålet med projektet er at udvikle en eksperimentel platform som er nødvendig for at kunne demonstrere styrke og pålidelighed af fremtidens optimeret vindmøllevinger. Dette krav kræver forbedret måleværktøjer og udvikling af en designramme med bedst-praktis anbefalinger som giver designeren instruktion i hvordan de numeriske analyser og strukturelle tests opnår en kostoptimal design til et krævet pålidelighedsniveau. Projektet er styret af Risø DTU, og har de førende vindmølle (vinge) fabrikanter (Vestas, LM-Windpower), underleverandører (SSP-Technology, Hexcel, Baumer), kommercielle testfaciliteter (Blaest), DNV, og DONG, som de dansk (baseret) industrielle partnere i projektet. Dette sikre teknologi- og videnoverførsel fra projekter til vindmølleindustrien. Det tyske forskningsinstitut DLR (Deutsche Luft-und Rumfart) og det svenske forskningsinstitut Swerea Sicomp er også deltagere i projektet hvor de vil bidrage med værdigfulde erfaringer i design af komponenttests som benyttes i flyindustrien. Dette vil tilføre den danske vindmølleindustri en mere pålideligheds-baseret designramme
Resultater
Formålet med dette projekt var at udvikle den eksperimentelle platform der behøves for at opnå bedre strukturelt design af vindmøllevinger. Dette er nået ved udvikling af nye test og måle metoder. Det er også nået ved udvikling af numeriske og analytiske design værktøjer som modellerer den strukturelle opførelse som observeres ved forsøg. Et design rammeværktøj er også udviklet. Dette giver vejledning i, hvilke numeriske analyser og strukturelle tests der er nødvendige for at opnå et optimalt design på et vist niveau af pålidelighed. Tre vinger er blevet testet til svigt i projektet og særligt fokus har været på at forstå svigt i limsamlinger og forbedring af designmetoderne for disse.

Key figures

Periode:
2011 - 2014
Bevillingsår:
2011
Egen finansiering:
7,19 mio.
Støttebeløb:
10,00 mio.
Støtteprocent:
58 %
Projektbudget:
17,19 mio.

Kategori

Oprindelig title
Eksperimental vingeforskning - Fase 2
Program
EUDP
Fælles overordnet teknologiområde
Vind
Projekttype
Forskning
Journalnummer
64011-0006

Dokumenter

Deltagere

Danmarks Tekniske Universitet (DTU) (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
Danmarks Tekniske Universitet (DTU) 9.09 mio. 1.60 mio.
SSP TECHNOLOGY A/S 0.91 mio. 2.60 mio.
LM WIND POWER A/S 0.50 mio.
VESTAS WIND SYSTEMS A/S 0.50 mio.
BLADE TEST CENTRE A/S 0.50 mio.
Baumer 0.30 mio.
Hexcel 0.50 mio.
DLR 0.50 mio.
Swerea Sicomp 0.50 mio.
DET NORSKE VERITAS. DANMARK A/S 0.30 mio.
Ørsted A/S 0.30 mio.

Kontakt

Kontakperson
Mølholt Jensen, Find
Adresse

Danmarks Tekniske Universitet. Risø Nationallaboratoriet for Bæredygtig Energi (Risø DTU). Afdelingen for Vindenergi
Frederiksborgvej 399, Postboks 49
DK-4000 Roskilde
www.risoe.dtu.dk
Mølholt Jensen, Find , 46774677, fimj@risoe.dtu.dk
Øvr. Partnere: Vestas Wind Systems A/S; LM Wind Power; SSP Technology A/S; DONG Energy A/S; Det Norske Veritas DNV; Blaest; Baumer Hexcel; Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt (DLR); Swerea Sicomp