Dansk deltagelse i IEA EBC Annex 67 Energy Flexible Buildings

Energi og Klima, Center for Køle- og Varmepumpeteknik

Formålet med Annex 67 og det foreslåede projektet er at: • øge viden om bygningers energifleksibilitet, og hvordan den kan anvendes • fastlægge kritiske aspekter og mulige løsninger for udnyttelse af energifleksibilitet i bygninger • give baggrundsviden for udviklingen af business cases for udnyttelse af bygningers energifleksibilitet

Projektbeskrivelse

Gennem de senere årtier er der sket en øget interesse for anvendelse af vedvarende energikilder. Men energikilder som vind- og solenergi er fluktuerende. Det vil påvirke stabiliteten af energisystemerne, hvis de udgør en stor andel af den samlede energiproduktion. Det betyder, at en fremtidig stor andel af vedvarende energikilder vil nødvendigøre en overgang fra energiproduktion bestemt af forbruget til forbrug bestemt af den øjeblikkelige energiproduktion. I praksis betyder det, at energiforbruget skal være fleksibelt. En måde at indføre fleksibilitet er via bygningers energiforbrug.

Alle bygninger har f.eks. termisk masse i deres konstruktioner, som gør det muligt at lagre en vis mængde varme. Afhængig af mængden, fordelingen, hastigheden for opladning/afladning, mv. af den termiske masse er det muligt at udskyde opvarmning eller køling i en vis periode uden at forringe komforten i bygningen. Og hvis en bygning er forvarmet/for-afkølet inden for komfortgrænserne for rumtemperaturen før slukning af varme/køling, er det muligt at forlænge perioden, hvor opvarmning/køling kan udskydes. Mange bygninger har desuden andre former for varmelagre - f.eks. brugsvandstanken, der kan opvarmes til en højere temperatur før en situation med lav energiproduktion i energinettet.

Formålet med IEA EBC Annex 67 er at skabe overblik over, hvor energifleksible bygninger kan blive samt, hvordan dette opnås.

Resultater

Formålet med IEA EBC Annex 67, Energy Flexible Buildings, har været at:

  • Øge viden om bygningers energifleksibilitet, og hvordan den kan anvendes
  • Fastlægge kritiske aspekter og mulige løsninger for udnyttelse af energifleksibilitet i bygninger
  • Give baggrundsviden for udviklingen af business cases for udnyttelse af bygningers energifleksibilitet

Vedvarende energi, som høstes fra en fluktuerende energiproduktion, udgør en fortsat større andel af den samlede energiproduktion. I praksis betyder det, at energiforbruget skal være mere fleksibelt. En måde at indføre energifleksibilitet er via bygningers energiforbrug.
I IEA EBC Annex 67 er 33 cases med energifleksibilitet blevet dokumenteret. Flere styringsmuligheder er blevet beskrevet, og der er udviklet en metode til at karakterisere energifleksibilitet i bygninger. Det er blevet vist, hvordan den udviklede metode kan anvendes til at fastlægge hvilken værdi, energifleksibiliteten for forskellige bygninger har for forskellige energinetværk – en viden, der er vigtig ved udviklingen af businesscases.
Projektresultaterne er blevet formidlet via annexets hjemmeside http://www.annex67.org. Der er blevet udarbejdet flere videnskabelige artikler og tekniske rapporter. Derudover er der afholdt flere seminarer – både nationalt og internationalt – og offentliggjort syv nyhedsbreve.

Key figures

Periode:
2015 - 2020
Bevillingsår:
2014
Egen finansiering:
1,15 mio.
Støttebeløb:
2,72 mio.
Støtteprocent:
70 %
Projektbudget:
3,86 mio.

Kategori

Program
EUDP
Fælles overordnet teknologiområde
Energieffektivitet
Projekttype
IEA
Journalnummer
64014-0573

Dokumenter

Deltagere

Teknologisk Institut (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
Teknologisk Institut 1.98 mio. 1.07 mio.
Aalborg Universitet (Fredrik Bajers Vej) 0.53 mio. 0.06 mio.
Danmarks Tekniske Universitet (DTU) 0.21 mio. 0.02 mio.