Tagkassette med solceller og indbygget ventilation

Der mangler stadig prisgunstige bygningsintegrerede solcelleløsninger der samtidig arkitektonisk ikke skæmmer danske bygningers udseende. Målet er at udvikle ventilerede tagkassetter med indbygget solceller, som nemt kan tilpasses forskellige tagtyper (tegl, eternit, pap mm.). Den indbyggede ventilation sikrer højere virkningsgrad for solcellerne.

Projektbeskrivelse

De kommende år vil der komme en stor renoveringsbølge for at forbedre boligernes energiforbrug, som tegner sig for 40 % af det samlede energiforbrug i Danmark. En væsentlig del af dette energiforbrug kommer fra varmetab gennem tagfladen og der vil derfor ske mange tagrenoveringer de kommende år. De sidste år har mange boligejere fået monteret solceller på deres tage grundet genstige tilskudsordninger. Det har arkitektonisk ikke altid resulteret i de bedste resultater, så derfor er der brug for nye løsninger, som kan integreres på en god måde i den danske boligmasse. Målet med dette projekt er at udvikle prisgunstige bygningsintegrerede solcelleløsninger som kan tilpasses til forskellige tagtyper (tegl, pap, eternit mm.). Det skal ske gennem fleksible tagkassetter som med justerbare dimensioner og inddækninger kan tilpasses til alle tagtyper. Tagkassetterne skal være præfabrikerede, isolerede, tætte for vand og kunne monteres hurtigt på eksisterende spær-konstruktioner. I tagkassetterne skal solceller indbygges på sådan vis at de flugter med den øvrige tagkonstruktion og derved ikke virker som et fremmedelement på tagfladen. Ventilationsspalten rundt langs kanten mellem solcellepanel og tagkassette vil give panelerne en fin og ”let” afgrænsning, som igen vil øge den arkitektoniske værdi. I bilag er vist et eksempel på dette. Det mekaniske ventilerede hulrum under solcellerne vil kunne øge effektiviteten af solcellerne og energien til driften af ventilatoren skabes fra solcellepanelerne, så ingen eksterne kablinger er nødvendig. Tagkassetten skal kunne bruges både til renovering og nybyggeri. Andre varianter af tagkassetten kan på sigt indeholde andre elementer end solceller, for eksempel ovenlys, solfangere eller energiabsorbere til varmepumper. Hermed vil man have et arkitektonisk tiltalende og sammentænkt byggeklodssystem til tagrenovering. Potentialet er meget stort. Der findes over 2,4 mio. boliger i Danmark og hvis disse har 100 m2 tag, giver det det 240 mio. m2 tagflader. Hvis blot en promille skulle have anlagt solceller er potentialet derfor 240.000 m2 solceller. Et typisk 6kWp anlæg som der er opsat på hus landet over er på ca. 40 m2 hvilket giver potentiale for 600 mio. kr. i samlet investering Med den hurtige og billige montageløsning, sikkerhed for tæt konstruktion og arkitektonisk pæne løsninger får en VE-løsning, der giver løbende afkast i form af energikroner samt en heltænkt løsning til huset. Hvis muligt vil tagkassetten blive opbygget i glasfibermaterialer genbrugt fra gamle vindmøllevinder hvilket giver en god bæredygtig vinkel på projektet.

Resultater

Målet med dette projekt var at udvikle en prisgunstig bygningsintegreret solcelleløsning der kunne anvendes på containerboliger, midlertidige studieboliger og byggepladser. Dette skulle ske gennem modulære tagkassetter som kunne sammensættes så de passer til den enkelte container- og modulstørrelse og standard. Tagkassetterne ville være præfabrikerede og kunne monteres hurtigt på eksisterende container eller modul-konstruktion.

Projektets resultat er udviklingen af to nye tagkassetter med solceller. Den ene en tungere trækonstruktion til byggepladser – hvor tagkassetten skaber en overdækket arbejdsstation ml. to containere, og den anden en meget let tagkassette-konstruktion, der er designet så den kan monteres på genhusnings-pavilloner uden at belaste tagets bæreevne. De udviklede løsninger er begge valgt med naturlig ventilation fremfor mekanisk, da hurtig montage og modularitet har været vigtigt.
Vi har formået at skabe en prisgunstig solcelleløsning, der fremstår semi-integreret, og med udgangspunkt i dens modularitet og fleksibilitet kan anvendes til mange typer midlertidigt byggeri.

Key figures

Periode:
2014 - 2018
Bevillingsår:
2013
Egen finansiering:
1,35 mio.
Støttebeløb:
1,03 mio.
Støtteprocent:
43 %
Projektbudget:
2,38 mio.

Kategori

Program
EUDP
Fælles overordnet teknologiområde
Sol
Journalnummer
1936-0009

Dokumenter

Deltagere

Illumino (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
Illumino 0.43 mio. 0.64 mio.
Teknologisk Institut 0.32 mio. 0.48 mio.
GAIA SOLAR A/S 0.17 mio. 0.11 mio.
cembrit 0.05 mio. 0.07 mio.
Hydrotec 0.07 mio. 0.05 mio.