System ydelser fra vedvarende energisystemer

RePlan projektet er frontløber for integrationen af store andele af vedvarende energi i det Danske elsystem. Det nye i RePlan består i at undersøge og styre leveringen af systemydelser fra vind- og solceller- kraftværker og muligheden for at koordinere deres udbud af system ydelser til system operatøren.

Resultater

Projektet har vist, at vedvarende energiproduktion i form af vindkraft- og solcelleanlæg kan bidrage med systemydelser som for eksempel spænding regulering, frekvens regulering og rotorvinkelstabilitet, som er nødvendige for at sikre elsystemets stabilitet. Det eksperimentelle mini-elsystem ”SYSLAB” er blevet anvendt til at validere at vedvarende energiproduktionsanlæg kan levere hurtigfrekvensregulering under realistiske forhold. Det blev konstateret, at det er muligt at tilbyde hurtige frekvensreserver ved hjælp af små solcelleenheder, og at kommunikationsforsinkelser og enhedernes dynamik tillader solcelleenheder udstyret med styrbare omformere at tilvejebringe frekvensreserver med ekstrem god nøjagtighed, når der er tilstrækkelig tilgængelig produktion.

RePlan projektet har foreslået og udviklet forskellige kontrol- og koordineringsstrategier for vedvarende energiproduktionsanlæg med hensyn til at bidrage og støtte elsystemet med forskellige systemydelser. Specifikt er der arbejdet med henholdsvis spændingskontrol i distributionsnetværk og frekvenskontrol i transmissionssystemet. Ved at tage Informations- og kommunikations teknologiers (IKT) egenskaber samt deres datatrafik i betragtning, har RePlan projektet desuden også fokuseret på at undersøge hvordan IKT kan påvirke systemydelserne fra vedvarende energiproduktion. Baseret på detaljerede undersøgelser har Replan projekt endvidere genereret et sæt af retningslinjer og anbefalinger til praktisk implementering af de udviklede kontrolalgoritmer til:

  • De nationale elnets-tilslutningskrav (vedr. brug af reaktiv effekt fra solceller med fuld aktiv effektproduktion),
  • DSO’ere (mht. evaluering af spændingsudsving og netspændingstab på grund af vedvarende energiproduktion), samt
  • mulige aggregatorer af vedvarende energiproduktion, der vil kunne tilbyde spændingsregulering og koordinering i distributionsnetværk.
  • Med hensyn til rotorvinkelstabilitet er der også formuleret et sæt anbefalinger til TSO'erne vedrørende tilslutningskrav, som f.eks. egnethed og gennemførlighed af rotorvinkelstabilitetsstøtte bør falde ind under TSO’ernes tilslutningskrav, dvs. ingen faste krav vedrørende rotorvinkelstabilitet bør medtages i tilslutningskravene.

Key figures

Periode:
2015 - 2018
Bevillingsår:
2015
Egen finansiering:
0,68 mio.
Støttebeløb:
5,31 mio.
Støtteprocent:
89 %
Projektbudget:
5,99 mio.

Kategori

Program
EUDP
Fælles overordnet teknologiområde
Vind
Journalnummer
64018-0014

Dokumenter

Deltagere

Danmarks Tekniske Universitet (DTU) (Main Responsible)

Kontakt

Kontakperson
Anca D. Hansen
Adresse

Frederiksborgvej 399, Build. 118, 4000 Roskilde,

Email
anca@dtu.dk