Store flow-batterier til elnettet

Med baggrund i det øgede behov for lagring af vedvarende el-energi, er det projektets formål at udvikle store energilagre til det kollektive elnet, og omkostningseffektivisere etableringsudgiften ved at genanvende bestående store ståltanke til olieopbevaring, og bruge dem som beholderdelen til et flow-batteri.

Behovet for at etablere store, omkostningseffektive energilagre i det kollektive elnet stiger i takt med udbredelsen af vedvarende energi. Denne forundersøgelse havde til formål at undersøge de designmæssige- og tekniske muligheder for at opføre og tilslutte store flow-batterier til det danske elnet.

Projektbeskrivelse

Et flow-batteri består i hovedtræk af en elektrolyt-væske som opbevares i to beholdere, der er enhedens el-lager, og en stack som overfører elektriciteten til og fra elektrolytten.

Ståltanke kan ikke umiddelbart anvendes som opbevaringstanke til elektrolytten grundet syreindholdet. Projektet skal derfor undersøge brugbare teknologier på flow-batteriområdet og finde løsninger til ombygning af ståltanke.

Målet er at der skal udvikles en løsningsmodel til hvordan et flow-batteri med ståltanke kan designes, så eksisterende store ståltanke og energiinfrastruktur i forbindelse med centrale kraftværker eller raffinaderier, kan bruges som fremtidens flow-batterier, med ydelser på over 15 MW effekt og 80 MWh el-lagring. 

Resultater

Projektgruppen konkluderer, at jern-flowbatterier er den mest fordelagtige batteri-teknologi, både økonomisk og teknologisk, når det gælder store el-lagringsanlæg. • Flowbatteriteknologien er stadig for dyr i dag. Der er dog stor konkurrence ift. udvikling af billige elektroytter, som er estimeret til at udgøre en 1/3 af anlægsprisen, og derfor afgørende for business casen.

• Flowbatterier har en el-virkningsgrad på 65-75 % og vurderes som en brugbar stor-skala energilagerløsning i en dansk kontekst (men med behov for videreudvikling og demonstration).

• Vanadium-flowbatterier vil ikke umiddelbart kunne anvendes i stål-tanke. • Et stort flowbatteri kan med fordel placeres i forbindelse med eksisterende kraftværker og store olieterminaler.

• Jern-flowbatterier ville fungere i ståltanke – men disse ville da skulle overfladebehandles (ift. korrosion).

• Anlæg bør etableres med en lagerkapacitet på 5-12 timer, for at få den bedste anlægsøkonomi.

• Der er brug for en ændring af tarif-systemet på el-området for at teknologien i fremtiden kan blive kommercielt interessant.

Teknologien omkring flow-batterier er i rivende udvikling, og der udvikles løbende nye materialesystemer. Derfor kan den teknologiske løsning, der i øjeblikket er bedst og billigst, jern-flowbatterier, sagtens vise sig i fremtiden ikke at være den ideelle løsning.

 

Key figures

Periode:
2020 - 2022
Bevillingsår:
2019
Egen finansiering:
1,77 mio.
Støttebeløb:
2,00 mio.
Støtteprocent:
52 %
Projektbudget:
3,82 mio.

Kategori

Program
EUDP
Fælles overordnet teknologiområde
Smart Grid og systemer
Journalnummer
64019-0566

Deltagere

Nordisk Energirådgivning (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
Nordisk Energirådgivning 0.49 mio. 0.33 mio.
Inter Terminals SGOT Aps 0.28 mio. 0.42 mio.
Skanda A/S 0.42 mio. 0.28 mio.
Visblue 0.39 mio. 0.26 mio.
TYRÈNS A/S 0.22 mio. 0.32 mio.
Dansk Energirådgivning 0.25 mio. 0.16 mio.

Kontakt

Kontakperson
Kristian Hegner
Adresse

Ved Skoven 6,
3070 Snekkersten
Tlf.: 50550150