SEGRABIO

Formålet projektet er at: • Udvikle og demonstrere fremstilling af 2Gbiethanol og biogas ud fra sekunda halm og andre lav-pris biomasser så som dybstrøelse. • Eftervise en høj energivirkningsgrad og verificere synergier ved at integrere biogas og 2Gbioetanol produktion. • Forbedre og simplificere kritiske komponenter til tryksat hydrolyse.

Projektbeskrivelse

​Formålet med dette projekt, Second-Grade Biomass for Biofuels – SEGRABIO, er at:

  • Udvikle og demonstrere fremstilling af 2Gbiethanol og biogas ud fra sekunda halm og andre lav-pris biomasser så som dybstrøelse.
  • Eftervise en høj energivirkningsgrad og verificere synergier ved at integrere biogas og 2Gbioetanol produktion.
  • Forbedre og simplificere kritiske komponenter til tryksat hydrolyse.

Resultaterne fra dette projekt giver mulighed for:

  • en reduktion af fremstillingsomkostningerne for 2G bioethanol med 20-30 % til ca 4,5-5 DKK/liter;
  • at producer 2Gbioethanol og biogas til en konkurrencedygtig pris på mindre anlæg.

Demonstrationsanlægget der skal bygges og afprøves I dette projektet består af 3 på hinanden følgende proces trin.

  1. Biomasse forbehandling og homogenisering.

Biomassen vædes til 15% til 30% TS ved at sprøjte afgasset gylle ud over biomassen samtidigt med at der røres rundt I den. I den proces vil fremmedlegemer falde til bunds og kan fjernes. I dette process trin homogeniseres biomasses til en vis grad før den sendes videre til separationstrinnet.

  1. Separation

Den tørre fiber fraktion som indeholder cellulose og hemicellulose separeres fra den våde og mudrede fraktion der indeholder afføring og urin. Den våde fraktion med 5-25 % TS) sendes direkte til biogasanlægget  til forgæring. Den tørre fibrøse fraktion sendes videre til syre hydrolyse processen.

  1. Svag syre hydrolyse

Den tørre fraktion sendes til syre hydrolyse, hvor biomassen hydrolyseres ved 180–200°C of 0.7–1,2 MPa I en svag syre. Derved omdannes 30% to 40% af den tørre fraktion til sukker. I dette projekt bliver den hydrolyserede biomasse sendt direkte til biogasanlægget, men I fremtidige kommercielle anlæg vil den hydrolyserede biomasse blive enzymatisk hydrolyseret og forgæret til 2G ethanol.

Demonstrationsanlægget vil blive udviklet og bygget hos TK Energy og drifts forsøgene bliver udført hos Lemvig Biogas. Det er planen at der skal køres ca. 3000 timers drift med anlægget i dette projekt. Denne driftsperiode skal omfatte en sammenhængende periode på mindst 1000 timer. Lund Universitet skal fastlægge optimale proces parameter og udføre laboratorie pilot skala forsøg.

Den væsentligste innovation I dette projekt er at eftervise at det er muligt at anvende billige affaldsbiomasser til produktion af biofuels. En anden væsentlig innovation I dette projekt er at forsimple det mekaniske design og komponenter I hydrolysetrinnet. I dette projekt er der i sær fokus på den tryksatte indfødning.

Både I Danmark og Sverige anses 2Gbioethanol og biogas som et potentielt brændsel der kan erstatte fossile brændsler I transportsektoren. Begge lande har investeret betydelige ressourcer i at udvikle teknologier til produktion af 2Gethanol.Resultaterne fra dette projekt vil være er betydelig reduktion i produktionsomkostningerne for 2Gbioethanol, som i dag ligger på ca. 6 kr. pr liter. I de eksisterende anlæg går ca. 40 % af omkostningerne til brændsel. Ved at reducere disse omkostninger med 50 til 75 % kan de samlede omkostninger reduceres med op til 30 %. Denne omkostningsreduktion opnås ved at bruge billig lavkvalitets biomasse, der hidtil ikke har været betragtet som et muligt brændsel og simplificere og billiggøre det mekaniske design.

Lemvig Kommune, er via sit datterselskab, LKV ApS, parat til at fremskaffe den nødvendige Kapital og garantier til at bygge det første kommercielle anlæg på Lemvig Biogas såfremt dette projekt kan eftervise at processen er kommercielt konkurrence dygtig.

Key figures

Periode:
2016 - 2019
Bevillingsår:
2016
Egen finansiering:
9,36 mio.
Støttebeløb:
14,04 mio.
Støtteprocent:
60 %
Projektbudget:
23,40 mio.

Kategori

Program
EUDP
Fælles overordnet teknologiområde
Bio og affald
Journalnummer
64016-0115

Deltagere

TK Energy (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
TK Energy 9.00 mio. 6.00 mio.
Lemvig Biogasanlæg Amba 4.62 mio. 3.08 mio.
Lemvig Kommune 0.42 mio. 0.28 mio.

Kontakt

Kontakperson
Thomas Koch
Adresse

Værftsvej 8

4600 Køge

22 61 10 47

Email
tk@tke.dk