Integreret energi-projektering af erhvervsbyggeri, fase 1

Projektet indgår i IEA SH and C Task 23 Sustainable Solar Buildings: The Optimisation of Solar Energy Use in large Buildings, som omhandler udvikling og afprøvning af metoder og værktøjer til integreret energiprojektering af erhvervsbyggeri.

Projektbeskrivelse
Projektet indgår i IEA SH og C Task 23 'Sustainable Solar Buildings: The Optimization of Solar Energy Use in Larser Buildings', som omhandler udvikling og afprøvning af metoder og værktøjer til integreret energi-projektering af erhvervsbyggeri. Projektet er opdelt i følgende 3 faser: A) Eksempler på integreret energiprojektering: Evaluering af eksisterende, gode eksempler på integreret energiprojektering af erhvervsbygninger. Evalueringen vil fokusere på organisering af projekteringen med projekt-teams bestående af både arkitekter og ingeniører og på de opnåede arkitektoniske og energimæssige resultater. B) Vejledning i entegreret energiprojektering: Udarbejdelse af vejledning i planlægning af integreret energiprojektering baseret på erfaringerne fra evalueringen af eksemplerne i fase A. C) Værktøjer til integreret energiprojektering: Udvikling af enkle metoder og værktøjer, der kan benyttes af projekt-teams bestående af både arkitekter og ingeniører til at træffe hensigtsmæssige beslutninger ved integreret energiprojektering af erhvervbygninger ud fra relativ få karakteristika for bygningen. Et af værktøjerne kan være et pc-program til vurdering af alternative energiløsninger. Udviklingsarbejdet vil bygge videre på eksisterende enkle metoder for eksempel BV95-programmet og LT-metoden
Resultater

Projeketet er opdelt i følgende 3 subtasks: A. Eksempler på integreret energiprojektering. Evaluering af eksisternede, gode eksempler på integreret energiprojektering af erhvervsbygninger - Case Story bygninger. Evalueringen fokuserede på organisering af projekteringen med projektteams bestående af både arkitekter og ingeniører og på de opnåede arkitektoniske og energimæssige resultater. Resultatet af dette arbejde er en officiel IEA rapport godkendt af ExCo i 1999. B. Vejledning i integretet energiprojektering. I denne del af projektet er der arbejdet med en ideel vejledning i planlægning af integreret energiprojektering baseret på erfaringerne, der er opnået ved evaluering af Case Story bygningerne i Subtask A. C. Værktøjer til integreret energiprojektering. Der er her arbejdet med udvikling af enkle metoder og værktøjer, som kan benyttes af projektteams bestående af både arkitekter og ingeniører således, at de kan træffe hensigtsmæssige beslutninger ved integreret energiprojektering af erhvervsbygninger ud fra relativt få karakteristika for bygningen. På nuværende tidspunkt foreligger der en foreløbig metode - Multi-Criteria Decision-Making Tool. Med metoden kan man evaluere forskellige projektforslag og vurderer dem i forhold til hinanden. I metoden indgår følgende seks evalueringskriterier: 1) Totaløkonomi. 2) Ressourceforbrug (energi, materialer, vand og land). 3) Miljøpåvirkning (CO_2, SO_2 og NO_x). 4) Arkitektonisk kvalitet. 5) Komfort (luftkvalitet, termisk, lysmæssig og akustisk komfort). 6) Funktionalitet (fleksibilitet, vedligehold m.m.)

Key figures

Periode:
1997 - 2000
Bevillingsår:
1997
Egen finansiering:
0,27 mio.
Støttebeløb:
1,47 mio.
Støtteprocent:
85 %
Projektbudget:
1,74 mio.

Kategori

Oprindelig title
Integreret energi-projektering af erhvervsbyggeri, fase 1
Program
EFP
Fælles overordnet teknologiområde
Energieffektivitet
Projekttype
IEA
Journalnummer
1213/97-0004

Deltagere

ESBENSEN RÅDGIVENDE INGENIØRER A/S (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
By og Byg

Kontakt

Kontakperson
Henriksen, Christiana
Adresse
Esbensen Rådgivende Ingeniører A/S
Vesterbrogade 124 B
DK-1620 København V, Denmark
Esbensen, Torben (civ.ing.); Projektleder: Henriksen, Christiana
Øvr. Partnere: By og Byg (Statens Byggeforskningsinstitut)