IEA Ekspertgruppe vedr F&U Prioritering og Evaluering

Projektet udvikler international state-of-the-art-viden indenfor energiteknologipolitik, strategier og mekanismer i IEA og associerede lande og bidrager derved til den danske videnbase vedrørende energiteknologipolitik og implementering.

Projektbeskrivelse

Projektet støtter dansk deltagelse og ledelse af IEA-ekspertgruppe vedr. F&U-prioritering og evaluering og bidrager til at skabe en international arena for danske aktørers samarbejde og videndeling vedr. strategiske energiteknologier, forsknings-, udviklings- og demonstrationsstrategier og -programmer. Ekspertgruppen blev dannet i 1994 for at fremme udvikling af metodiske og analytiske tilgange til strategiske energiteknologiske analyser, F&U-prioritering samt vurdering af F&U-nytten. Kompetencen til at anvende gode redskaber i udviklingen af nationale F&U-strategier og -programmer bliver stadigt mere vigtig. Senioreksperter fra 19 lande bl.a. EU involveret i nationale og internationale workshops, informationsudveksling og kommunikation. Resultaterne og anbefalingerne støtter F&U-operatører på forskellige niveauer og sektorer - industri, nationalt og internationalt niveau - gennem information, videnudveksling og gode praktiske eksempler på design, implementering og evaluering af F&U generelt. Desuden understøtter resultaterne CERT anvendes i IEA-analyser og angiver et globalt perspektiv på nationale F&U-aktiviteter. Arbejdet er struktureret omkring to årlige 2-dags workshops, som efterfølges af ExCo møde.

Den danske ledelse i EGRID vil sikre følgende:

- Dialog med danske interessenter, især Energistyrelsen/EUDP og energinet vedr. relevante emner, der skal inkluderes i arbejdsprogrammet.

- Invitation til relevante danske eksperter fra myndigheder, forskningsinstituttioner og industri til at holde indlæg og deltage i workshop-diskussioner

- Formidling af resultater og anbefalinger fra gruppens arbejde til relevante interessenter.

Resultater

EGRD udvikler international state-of-the-art-viden inden for energiteknologipolitik, strategier og mekanismer i IEA og associerede lande og bidrager til videnbasen vedrørende energiteknologipolitik og implementering.

Projektet støttede dansk deltagelse og ledelse af IEA-ekspertgruppe vedr. F&U-prioritering og evaluering og skulle bidrage til at skabe en international arena for danske aktørers samarbejde og videndeling vedr. strategiske energiteknologier, forsknings-, udviklings- og demonstrationsstrategier og -programmer. Dansk ledelse i EGRD skulle sikre:

  • Dialog med danske interessenter vedr. relevante emner, der inkluderes i arbejdsprogrammet.
  • Invitation til relevante danske eksperter fra myndigheder, forskningsinstitutioner og industri til at holde indlæg og deltage i workshop-diskussioner
  • Formidling af resultater og anbefalinger fra gruppens arbejde til relevante interessenter.

Workshopperne/webinarerne tilbød en professionel platform til at diskutere nye emner, der er vigtige for at fremskynde grøn omstilling. Deltagelsen har givet danske interessenter muligheden for at præsentere avanceret viden inden for deres felt og gå sammen om videndeling med andre internationalt førende aktører på området. I alt er der gennemført fire workshops, et virtuelt seminar og tre webinarer:

  • Workshop “Addressing the energy-water nexus – through R&D planning and policies”, Bruxelles, den 28.-29. Maj 2018.
  • Workshop ”Future Energy Market *Designs: Research and Innovation Needs”, Berlin, den 22.-23. oktober 2018.
  • Workshop ”Systems Resiliency and Flexibility”, Wien, 13.-14. Maj 2019.
  • Workshop ”Green fuels”, Paris, den 21.-22. oktober 2019.
  • Seminar (online) ”Energy communities”, 23. april 2020.
  • Webinar ”Energy islands”, 29. september 2020.
  • Webinar 2) ”Power-to-x technologies and system integration”, 29. september 2020.
  • Webinar ”Energy infrastructures: public acceptance” 24. november 2020.

For hvert emne identificerede medlemmerne af gruppen relevante nationale eksperter fra regeringsorganer, universiteter eller forskningsinstitutioner, der bidrog til debatten. Deltagelse i workshops var på invitation og begrænset til 30-40 deltagere. Webinarerne var offentlige med op til 300 deltagere.

Der har desuden været udgivet syv artikler i faglige tidsskrifter.

Key figures

Periode:
2018 - 2020
Bevillingsår:
2017
Egen finansiering:
0,04 mio.
Støttebeløb:
0,38 mio.
Støtteprocent:
90 %
Projektbudget:
0,42 mio.

Kategori

Oprindelig title
IEA Ekspertgruppe vedr F&U Prioritering og Evaluering
Program
EUDP
Fælles overordnet teknologiområde
Andet
Journalnummer
64017-0575

Dokumenter

Deltagere

Danmarks Tekniske Universitet (DTU) (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
No entries available.

Kontakt

Kontakperson
Birte Holst Jørgensen
Adresse

Produktionstorvet

Bygning 426

2800 Kgs Lyngby