Geotermisk pilotboring

Projektet ‘geotermisk pilotboring’ adressere CAPEX spørgsmål ved energikilden, gennem tilretning af processer og procedurer fra olie&gas. Endvidere skal teknologien udvikles til geotermi, og ikke adopteres fra anden industri. Projektet ser på projektinteressenter og deres samarbejde, samt hvordan deres individuelle krav kan tilgodese hele projektet.

Projektbeskrivelse

Geotermi har i en årrække haft et erkendt potentiale som et værdifuldt led i den danske energiforsyning. Der er en række udfordringer forbundet med geotermi, herunder den geologiske risiko, og disse har hindret en udbredelse af denne energiform.

Projektet fokuserer på at udvikle elektriske varmepumpesystemer, der baseres på højere liggende geotermiske reservoirer (800-1800 m), som er mulige at bore med lettere udstyr, hvormed omkostninger og økonomisk risici ved etablering af de geotermiske anlæg reduceres betragteligt. Som en parallel mulighed heraf kan systemet tillige vise sig at kunne udnyttes og gøres rentabelt i forhold til sæsonlagring af varme. Projektet er første del af et samlet projekt, som leder frem mod anlæg af et geotermisk produktionsanlæg.

Projektet fokuserer på at flytte viden og teknologi ind i geotermisk efterforskning, så de geotermiske projekter kan gennemføres sikkert, hurtigt og praktisk. Projektet vil optimeres på det geotermiske boreudstyr, hvorved faktuel viden opsamles gennem hele boreprocessen.

Projektgruppen ønsker at understrege, at geotermiske projekter kan gennemføres ved at fokusere kompetencerne hos projektpartnerne til at bryde faste handlemønstre samt ved at udvikle teknologien til at være specialiseret til løsning af opgaven - uden at gå på kompromis med sikkerhed og arbejdsmiljø. Projektet vil tage et bredt udvalg af teknologi under evaluering og udvælge de bedste teknologier / metoder / processer, som kan løse opgaven under hensyntagen til brønd og boreteknologi. Projektgruppen fokuserer på, at alt skal evalueres frem mod et fælles fikspunkt for projektet; fjernvarmeprisen / MWh.

Key figures

Periode:
2015 - 2016
Bevillingsår:
2015
Egen finansiering:
0,98 mio.
Støttebeløb:
1,26 mio.
Støtteprocent:
56 %
Projektbudget:
2,24 mio.

Kategori

Program
EUDP
Fælles overordnet teknologiområde
Smart Grid og systemer
Journalnummer
64015-0027

Deltagere

Ross DK A/S (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
Ross DK A/S 0.53 mio. 0.35 mio.
Geo 0.52 mio. 0.52 mio.
GEUS 0.16 mio. 0.02 mio.
HOFOR A/S 0.06 mio. 0.09 mio.