Bygningsintegreret solenergi – profilintegreret tagsolfanger til alle tagmaterialer

Det centrale mål ved projektet var, at fremme solfangers konkurrencedygtighed på markedet. Projektet har derfor udviklet en profilintegreret tagsolfanger, hvorved løsningen æstetisk og arkitektonisk falder smukt ind med tagfladen. Tagsolfangeren har derudover en bedre ydelse sammenlignet med andre solfangere. Tagsolfangeren har været igennem en test- og demonstrationsfase på ti lokaliteter.
Projektbeskrivelse
Nordic Energy Group har patentanmeldt en tagmateriale-tilpasset solfanger, der kan integreres fuldt i tagfladen, hvorved løsningen æstetisk og arkitektonisk smukt falder fuldt i med tagfladen. Dårlig bygningsintegration og dårligt design er de hyppigste årsager til, at solfangere bliver fravalgt i stedet for tilvalgt ved både renoveringer og nybygninger. NEG's solfanger imødegår begge problemer, samtidig med at den har samme eller bedre ydelse sammenlignet med andre højtydende solfangere. Formålet med projektet er at udvikle den profilintegrerede tagsolfanger, teste og typegodkende den og etablere 10 demonstrationsanlæg, der skal fungere som referenceanlæg efter en måleperiode. Det nye ved den tagprofilintegrerede solfanger er, at transmissionslaget over absorberdelen følger tagmaterialet, samt at solfangeren har et patentanmeldt, fremadrettende stykke således at solfangeren samtidig en del af tagbelægningen. Dette betyder at der ikke skal anvendes inddækninger omkring solfangeren som man ser det på tradtionelle tagintegrerede solfangere. Selve absorberdelen i den nye, profilintegrerede solfanger er kendt teknologi, så strips fra Batec / Crome Coat anvendes. Det betyder, at mange års optimeringer mht. selektive belægninger bliver anvendt i den tagintegrerede solfanger. Transmissionslaget kan laves enten af støbt plast eller glas. Teknologien er kendt fra udluftningshætter, som også er profilafhængige. Dette er den store udviklingsmæssige udfordring i kommercialisering af teknologien, da der skal laves en form til samtlige tagformer i Europa, når den tagintegrerede solfanger er udviklet, demonstreret og testet i dette projekt. I denne projektansøgning indgår kun forme til 10 forskellige tagformer, da dette antal vurderes at være tilstrækkeligt til at demonstrere solfangerne så godt, at de kan markedsføres som gennemtestede og fremvises til forhandlere og kunder som referenceanlæg. Yderligere forme vil blive betalt af Nordic Energy Group som almindelig produktudvikling efter dette projekts afslutning. Optimering omkring ændrede luftstrømme i solfangeren vil være i fokus da dette er helt nyt i forhold til plane solfangere. En luftstrømsbremsende / styrende enhed på undersiden af den profilerede solfanger indgår i Nordic Energy Groups indsendte patentansøgning
Resultater
  • Det er muligt at lave en tagintegreret solfanger med samme ydelse som en plan solfanger.
  • Projektet har bevist at energi gennemgangen på et plast dæklag kan øges via en spec. coatning.
  • Projektet har bevist at profilerede solfangere kan betyde at flere vælger solfangere til i forbindelse med en tagudskiftning.
  • Projektet har bevist at tømrerfaget ikke har problemer med salg af solvarme.
  • Projektet har bevist at design betyder noget men at det er vigtigt at prisforskellen til plane solfangere ikke er for stor.

Key figures

Periode:
2009 - 2014
Bevillingsår:
2009
Egen finansiering:
3,33 mio.
Støttebeløb:
2,82 mio.
Støtteprocent:
46 %
Projektbudget:
6,16 mio.

Kategori

Oprindelig title
Profilintegreret tagsolfanger til alle tagmaterialer
Program
EUDP
Fælles overordnet teknologiområde
Sol
Journalnummer
64009-0227

Dokumenter

Deltagere

NORDIC ENERGY GROUP ApS (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
NORDIC ENERGY GROUP ApS 2.12 mio. 2.12 mio.
PlanEnergi 0.12 mio. 0.08 mio.
Danmarks Tekniske Universitet (DTU) 0.42 mio. 0.05 mio.
Aalborg Universitet (Fredrik Bajers Vej) 0.17 mio. 0.11 mio.
Erlus 0.49 mio.
Röben (DE) 0.49 mio.

Kontakt

Kontakperson
Lund, Flemming
Adresse

Nordic Energy Group ApS
Jellingvej 11
DK-9230 Svenstrup J
www.nordicenergygroup.com
Lund, Flemming , 50770450, fl@nordicenergygroup.com
Øvr. Partnere: JD Solutions; PlanEnergi; Danmarks Tekniske Universitet. Institut for Byggeri og Anlæg (DTU Byg); Erlus; Röben