A Live PV Testing Platform for Larger Adoption

Projektets skal udvikle et PV lab i forbindelse med DTU, der kan benyttes til test, forskning og udvikling af solcelleløsninger i elnettet. Endvidere skal projektet teste og værdisætte styring af inverter i forhold til de systemydelser og tjenester der kan leveres i pilotforsøg i DTU lab og i Østkrafts elnet.

Projektbeskrivelse

Solceller er en teknologi som sammen med andre VE producenter vil komme til at dække danmarks energiforsyning, derfor er det forventelig at der i de kommende år og langt i fremtiden ske en stadig udbygning af den installerede solcellekapacitet. Set i lyset af denne udvikling, er der interessant at undersøge hvorledes solcelleanlæggene eller deres inverter kan supportere elnettet i form af levering af forskellige systemydelser. PVPT projektet vil på højt teoretisk niveau samt en praktisk demonstration hos Østkraft danne bro mellem solcelleinverternes mulige systemydelser og netoperatørens behov. På DTU vil det eksisterende Powerlab blive udbygget, således at fremtidens elnet i højere grad kan simuleres og kontrol strategier kan formuleres og testes hos Østkraft.     

Projektet består af partnere fra DTU ELEK, DTU CAS, Østkraft, Kenergy, EnergiMidt, og Solarconnectivity, og repræsenterer således forsknings institutioner, el- netselskaber, og solcelleudvikler samt en privat konsulentvirksomhed. 

Resultater

Projektets formål var at udvikle en testplatform for solcelleanlæg til at teste og efterprøve deres systemydelser til nettet. Platformen var opbygget i forsyningsnettet hos Bornholms Energi og Forsyning. Den nyeste kommunikationsprotokol SunSpec til kommunikation med solcelleanlægs inverterer, blev implementeret i en decentral kommunikationsenhed (RTU) i netoperatørens SCADA system, således at solcelleanlægget er blevet en integreret del af netstyringssystemet. Funktionaliteten blev først verificeret i laboratoriet, før det blev implementeret i det eksisterende system. Det samlede system er fuldt kørende ved projektets afslutning og fungerer tilfredsstillende. Resultaterne og læringen kan fremskynde anvendelsen af funktionaliteter som er indbyggede i moderne solcelleinvertere til at levere systemydelser og evt. bidrage til at øge absorbering af solenergi i lavspændingsnettet.

Key figures

Periode:
2016 - 2017
Bevillingsår:
2016
Egen finansiering:
5,09 mio.
Støttebeløb:
2,00 mio.
Støtteprocent:
28 %
Projektbudget:
7,09 mio.

Kategori

Program
EUDP
Fælles overordnet teknologiområde
Sol
Journalnummer
64018-0023

Dokumenter

Deltagere

Danmarks Tekniske Universitet (DTU) (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
No entries available.