Unik teknologi skal lagre energi i ammoniak

Projekt
Maritim

Foto: Colourbox

Med et vedvarende dynamisk allokeret ammoniakanlæg vindes grøn el, ny knowhow og en dansk førerposition inden for Power-to-X.

I projektet Renewable Dynamic Distributed Ammonia Plant (REDDAP) demonstreres et dynamisk ammoniakanlæg, som skal lagre energi i ammoniak. Anlægget vil være drevet direkte af vind- og solenergi uden tilkobling til el-nettet.

Ammoniak er en effektiv energibærer og er nemmere at lagre end fx brint. Ammoniakken fra projektet kan i flydende form desuden anvendes som grønt brændstof uden kulstof. Projektet åbner derfor for markante reduktioner af CO2-udledninger inden for den tunge transport – særlig den maritime del – og i landbrugssektoren via grøn gødning.

Produktion af grøn ammoniak kræver et anlæg, der kan operere dynamisk i takt med el-produktionen fra vind- og solenergi. REDDAP-projektet vil derfor udvikle og demonstrere et ammoniakanlæg, der direkte kan bruge strøm fra vind og sol. Anlægget vil fra 2023 kunne producere 5000 ton grøn ammoniak om året baseret på vedvarende energi, og den årlige produktion vil kunne spare klimaet for 8200 ton CO2. Anlægget vil være den første af sin art i verden med mulighed for at sikre Danmark en førerposition på Power-to-X-området.

Vores projekt viser, at vi i Danmark har stærke virksomheder i alle led af Power-to-X-værdikæden og vil sætte Danmark på verdenskortet som en af verdens førende nationer på området. Samtidig demonstrerer projektet, at vi er godt på vej til at kunne gøre det omkostningseffektivt. Anlægget designes, så det er klar til opskalering og kan fungere som pejlemærke for kommende projekter, hvor man via elektrolyse vil omdanne grøn strøm fra vindmøller og solceller til bæredygtige brændstoffer,” udtaler Kim Grøn Knudsen fra Topsoe.

Projektet støttes af EUDP med 81,41 mio. kr.

Kontakt

Amanda Videbæk Laasholdt

Amanda Videbæk Laasholdt

Kommunikation

+45 33 95 09 71