EUDP uddeler 316 mio. kr. til nye energiteknologiske løsninger

Tilsagn
Floating Power Plant

Visualisering af det netop EUDP-støttede Floating Power Plants kombinerede vind- og bølgekoncept. Med støtte fra EUDP skal man i projektet teste og demonstrere et nyt platformsdesign, der skal videreføres og bringes til markedet med støtte fra EU's Innovationsfond.

Det Energiteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram (EUDP) har netop givet 36 projekter tilsagn om tilskud på i alt 316,38 millioner kr. Pengene skal blandt andet fremme teknologier, som vil mindske asfalts CO2-aftryk, omdanne biologiske restprodukter og udvikle flydende vind- og bølgeanlæg.

EUDP støtter hvert år virksomheder og universiteters arbejde for at udvikle og demonstrere nye, grønne energiteknologier. Siden programmet blev etableret i 2007 har EUDP givet mere end 6,2 milliarder kr. i tilskud fordelt på over 1.200 innovative projekter. Nu sættes der gang i yderligere 36 projekter med støtte fra EUDP. 

Med ny energiteknologi kommer nye muligheder for både den grønne omstilling og danske virksomheder – og det er en række spændende energiteknologiske projekter, som i år får støtte fra EUDP. Der er blandt andet støtte på vej til projekter om flydende vindmøller og mere klimavenlig asfalt, og jeg ser frem til at se projekterne gå fra tegnebræt til virkelighed,” udtaler klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard.

I efteråret modtog EUDP 88 ansøgninger til i alt 925 millioner kr., og dermed kan over 40 % af ansøgerne nu glæde sig over at have modtaget tilsagn, og ca. 30 % af den ansøgte støtte udmøntes.

Vi har støttet en række energiprojekter af både forskellig størrelse og karakter – alle med et stort potentiale for at gøre en positiv forskel for klima, vækst og beskæftigelse. Jeg glæder mig til at se projekterne udfolde sig og skabe jobs og grønne resultater forskellige steder i energisystemet,” fortæller Kim Lehmann, formand for EUDP’s bestyrelse.

Blandt projekterne, der har fået tilsagn om tilskud er blandt andet en ny svampebaseret løsning til vejbelægning, en teknologi, der skal omdanne spildevandsslam til grønt brændstof og et projekt, der skal fremme udviklingen af flydende vind- og bølgekraft.

Og pengene kommer til at gøre en forskel – de hjælper teknologierne med at komme ud over rampen:

Svampebaseret vejbelægning

Ifølge virksomheden Visibuilt består fremtidens asfalt af svampe – og med støtte fra EUDP kan Visibuilt’s vision nu blive en realitet.

I dag er asfaltindustrien afhængig af bindemidlet bitumen, som er baseret på fossilt brændstof og således har et stort CO2-aftryk. Der anvendes årligt 15 mio. ton bitumen i Europa, og 0,2 mio. ton i Danmark. I LOOPER-projektet vil Visibuilt i samarbejde med DTU og Munck Asfalt A/S forbedre og teste et nyt bindemiddel til vejbelægning kaldet visiBIT. VisiBIT består af rodnettet fra svampe, kaldet mycelium, som dyrkes på restprodukter, såsom savsmuld. Ved at introducere bindemidlet i asfalten forventer Visibuilt at kunne reducere CO2-udledningen med 85 % sammenlignet med traditionelle asfaltproduktionsmetoder.

Vores første prototype er blevet udviklet på bare 5 måneder i 2023 på et meget beskedent budget. Med fondsmidlerne fra EUDP kan vi nu accelerere videreudviklingen af det bæredygtige bindemiddel, som asfaltindustrien kraftigt efterspørger. Verden har brug for flere grønne løsninger, og EUDP-midlerne vil gøre det muligt at nå vores mål med et stærkere team, etablering af pilotanlæg og samarbejde med Munck Asfalt og DTU, fortæller Line Kloster Pedersen, CEO og founder af Visibuilt

LOOPER-projektet har fået tilsagn om tilskud fra EUDP på 13,21 mio. kr.

 

Fra spildevand til grønt brændstof med mikrobølger

Projektet Wavefuels II vil føre til opførelsen af et fuldskalaanlæg, der årligt skal kunne omdanne ca. 12.000 ton biomasse-restprodukter, især spildevandsslam, til bioolie og biokul. Dette skal ske via en nyudviklet mikrobølgeteknologi, hvor molekylerne i biomassen i et særligt reaktorkammer bliver nedbrudt (”cracket”) til mindre molekyler i form af bioolie og biokul. Processen kan drives helt af grøn strøm, og den bio-baserede olie, som frembringes, kan anvendes som brændstof i skibsfarten, og dermed kan brugen af fossile brændsler i søfartsindustrien begrænses. Biokullet kan anvendes til lagring af kulstof, hvorved den CO2, som er optaget i biomassen, føres permanent ud af atmosfæren og tilbage til jorden.

Ved at anvende biologiske overskudsmaterialer og omdanne dem til værdifulde produkter såsom skibsbrændstof og carbon til CO2-lagring, er projektet og vores teknologi med til at sikre en mere cirkulær anvendelse af vores naturlige ressourcer,” fortæller CEO Jens Henrik Haahr, Organic Fuel Technology A/S.

Projektet bygger videre på både et igangværende EUDP-projekt samt et tidligere MUDP-finansieret for-projekt, som pegede på, at mikrobølgeteknologien har et stort kommercielt potentiale og kan bidrage væsentligt til reduktion af drivhusgasser. Wavefuels-projeket modtager nu tilsagn om tilskud for i alt 33,11 mio. kr. fra EUDP. Den tekniske projektledelse varetages af Organic Fuel Technology A/S, der har arbejdet med teknologien i en årrække. Udover Organic Fuel Technology A/S deltager også Aarhus Universitet, EUROmilling A/S, Energy Cluster Denmark, Topsoe A/S og GreenLab Skive A/S i projektet.

Byggemetoder fra skibe skal accelerere flydende vind- og bølgekoncept

Flydende vindmøller åbner op for anvendelsen af havområder, der er utilgængelige for konventionelle, fastforankrede møller på grund af vanddybden – og dermed for et hidtil uudnyttet potentiale for udbredelse af vindenergi. I HydroFlex-projektet vil man optimere et kombineret system med vindenergi og lagring af brint samt mulighed for tilkobling af bølgeenergi. Det nye design, som ved at bruge plane paneler læner sig op af skibsbygningsmetoder, skal testes og demonstreres i laboratorieskala i HydroFlex-projektet, der netop har modtaget tilsagn om tilskud fra EUDP. Den endelige fuldskala demonstration finder sted i et sideløbende projekt ved navn SEAWORTHY, som støttes af EU’s Innovationsfond. Her skal det nye design og optimeringsværktøj tunes og demonstreres i fuld skala på et testsite ved De Kanariske Øer.

"Med dette projekt har vi krydset grænsen fra offshore-prototyper til omkostningseffektiv masseproduktion. FPP styrker vores evne til at designe topkonkurrencedygtige platforme fremadrettet. Vi er på vej til at overvinde den sidste udfordring og transformere vores teknologi fra demonstrator-stadiet til et omkostningseffektivt masseproduceret koncept. Dette er ikke blot et projekt – det er startskuddet til en ny æra for Floating Power Plant! fortæller Anders Køhler, administrerende direktør for Floating Power Plant.

Og pengene kommer til at gøre en forskel for den danske virksomhed.

Støtten fra EUDP er med til at sikre, at vi kan gennemføre det EU-støttede SEAWORTHY-projekt, der skal bringe teknologien til markedet. EUDP-tilskuddet til HydroFlex danner altså grundlaget for en platform, der forventes at spare klimaet for 25.557 ton CO2 i sit første årti,” fortsætter Anders Køhler.

HydroFlex-projektet, der skal gennemføres af virksomheden Floating Power Plant og AAU Build, har fået tilsagn om tilskud fra EUDP på 8,08 mio. kr. Det sideløbende SEAWORTHY-projekt støttes med 190 mio. kr. af EU’s Innovationsfond.

Fakta

Fordeling af de 36 projekter, der har fået tilsagn om tilskud:

  • 19 EUDP-projekter.
  • 2 Green Labs DK-projekter (målrettet etablering af testfaciliteter).
  • 14 IEA-projekter (projekter under Det Internationale Energiagentur).
  • 1 projekt under Nordsøpuljen.

Fordeling af midler på EUDP’s fokusområder:

Mere grøn el – og til flere formål

194.057.536 kr.

Energieffektivisering

49.930.803 kr.

Tung transport og Power-to-X i stor skala

34.311.556 kr.

Varme og varmelagring

5.055.556 kr.

Grøn procesenergi

505.125 kr.

Fleksibel el-anvendelse, netudbygning og digitalisering

10.084.084 kr.

CO2-fangst, -udnyttelse og -lagring

20.451.730 kr.

Andet

1.986.870 kr.

I alt

316.383.260 kr.

Se listen over samtlige støttede EUDP-projekter i denne ansøgningsrunde.

Mere information

Vil du vide mere om den seneste EUDP-runde og støtten til de nye projekter?

Kontakt Claus Meineche, sekretariatschef, clme@ens.dk, +45 33 92 77 93.

Kontakt

Claus Meineche

Claus Meineche

Sekretariatschef

+45 33 92 77 93

Amanda Videbæk Laasholdt

Amanda Videbæk Laasholdt

Kommunikation

+45 33 95 09 71