Effektiv og realistisk test af store vindmøllevinger

Projekt
Blatigue

Foto: Blatigue, DTU

Med støtte fra EUDP har projektet Blatigue udviklet en hurtigere og mere effektiv udmattelsestest til store vindmøllevinger. Nu vil projektets anden del øge værdien af vingetests gennem digitalisering.

De gængse certificeringstests, som anvendes til test af vindmøllevinger, eksponerer ikke vingerne for de faktiske forhold, de kan blive udsat for, når de tages rigtigt i brug. I virkeligheden udsættes vingerne nemlig for bøjninger fra flere retninger på samme tid. Det har således været nødvendigt med en bedre, mere virkelighedsnær udmattelsestest – og Blatigues testmetode, der anvender flere akser på samme tid, er netop sådan en testmetode.

Store vinger, der i dag kan være over 100 meter lange, kan gennem denne testmetode altså testes under mere realistiske belastningsforhold med bøjning i flere retninger samtidigt. Udover at være mere virkelighedsnær er testmetoden desuden hurtigere og mere effektiv end eksisterende testmetoder. 

Blatique-projektet kulminerede med, at vi succesfuldt demonstrerede testmetoden og testudstyret på en 75 meter vinge hos Blaest i Aalborg. Et andet hovedresultat er, at vi har vist, at en vinge kunne testes langt bedre på den halve tid i forhold til en traditionel certificeringstest,” udtalte Kim Branner fra DTU ved projektets afslutning.

Effektivisering gennem digitalisering

Det EUDP-støttede projekt blev afsluttet i 2021. Samme år fik projektpartnerne tilsagn om støtte til anden del af projektet, BLATIGUE 2 - Hurtig, Smart og Effektiv Udmattelsestest af Store Vindmøllevinger. Projektet vil forbedre testmetoder og gøre udmattelsestest smartere gennem integration af lastudstyr og software. Projektet vil desuden udvikle og teste metoder, der reducerer tiden for vingernes udmattelsestest markant.

Ved brug af digitale billedkorrelationsteknikker, droneteknologi og teknikker til billedanalyse, vil kontaktløse målinger og automatiserede inspektionssystemer blive udviklet og reducere de tids- og arbejdskrævende operationer, der i dag indgår i udmattelsestests. Gennem automatisering og digitalisering, vil de udviklede metoder til udmattelsestest give øget værdi for producenter og operatører.

Projektet med DTU i spidsen støttes af EUDP med knap 33 mio. kr.

 

 

Emne

Kontakt

Amanda Videbæk Laasholdt

Amanda Videbæk Laasholdt

Kommunikation

+45 33 95 09 71